X
GO

Actueel nieuws

Kropsla effect van ontsmetting, trichoderma virens en lignosol op rhizoctonia solani AG4-HGI en AG1-1B scleroten

Kropsla effect van ontsmetting, trichoderma virens en lignosol op rhizoctonia solani AG4-HGI en AG1-1B scleroten

Effect van ontsmetting, trichoderma virens en lignosol op Rhizoctonia solani AG4-HGI en AG1-1B scleroten bij kropsla onder glas

Auteur: Anonym/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), RHIBL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Op basis van literatuurgegevens en resultaten uit vorige proeven kwam voor deze proef volgende proefopzet tot stand: wat is het verband tussen grondontsmetting en het verlies aan bodemweerbaarheid tegen Rhizoctonia solani?

Hoe kan de potentiële biologische bestrijder Trichoderma virens, al dan niet in combinatie met lignosol praktisch gebruikt worden? De bedoeling was om T. virens de ontsmette grond te laten herkoloniseren om zo de snelle herbesmetting van de grond met R. solani te voorkomen.

De proef werd opgezet in 5 parallellen in Meerlebakken (48 x 14 x 9 cm) met grond uit serre 6 rechts. De bakken werden gevuld met ± 10 liter grond. De niet ontsmette grond werd in bakken gedaan op 24/07/2013 (net voor de grondontsmetting met Telone II). Deze bakken werden vervolgens bewaard bij +/- 10°C. Op 28/08/2013 (na de grondontsmetting) werden bakken gevuld met ontsmette grond en rechtstreeks in de serre geplaatst.

Bij alle bakken werd de bemesting (11g/bak Ecomix 4) aan de grond toegevoegd. Daarna werd infectiemateriaal van Rhizoctonia AG4-HGI in het bovenste laagje van de bakjes met de hand ondergewerkt en werd een oplossing van Trichoderma virens (1 liter per bak) over de bakjes verdeeld. Enkele dagen voor planten (3/09/2013) werden stalen genomen voor de biotoets in het laboratorium.

Per bak werden op 6/09/2013 2 planten van het ras Flandria (4 cm perspot) geplant zodanig dat de bladeren de grond raakten. 6 dagen na plant werd opnieuw een oplossing van T. virens (400 ml per bak) toegevoegd. De oogstbeoordeling gebeurde op 7/11/2013.

Er werd beoordeeld op ziektesymptomen (score afhankelijk van de ernst van de ziekte) en de kropgewichten werden bepaald.

Bij de biotoets werd het effect nagegaan van chemische grondontsmetting, toevoegen van T. virens en/of lignosol op zaailingen en de levensvatbaarheid van scleroten, 

Zowel in de biotoets met zaailingen als in de pottenproef had de niet ontsmette grond een zekere weerbaarheid tegen R. solani AG4-HGl. De grondontsmetting met Telone II verhoogde de ziektegevoeligheid voor AG4-HGl.

In de biotoets kon T. virens de zaailingen niet beschermen tegen R. solani AG4-HGl in zowel de ontsmette als niet-ontsmette grond. In de pottenproef daarentegen gaf toevoegen van T. virens in de niet ontsmette grond aanleiding tot minder aangetaste planten. Dit was niet zo in de ontsmette grond.

In de biotoets met zaailingen kon lignosol de ziekteweerbaarheid van de ontsmette grond tegen R. solani AG4-HGl niet bevorderen. Alle zaailingen werden afgedood, ongeacht de toediening van lignosol. Ook in de pottenproef kon door toevoegen van lignosol de aantasting niet onder controle gehouden worden.

T. virens reduceerde de leefbaarheid van scleroten enkel in de ontsmette grond. 100% van de scleroten werden geparasiteerd door T. virens in de ontsmette grond, maar er werd geen parasitisme waargenomen in de niet ontsmette grond. Dit resultaat was onverwacht. T. virens werd voorheen uit deze grond geïsoleerd en het is niet duidelijk waarom er geen natuurlijke aanwezigheid van T. virens kan worden gedetecteerd en waarom de inoculatie van T. virens niet succesvol was. Lignosol had geen stimulerend effect op de bestrijding.

Volledig rapport Effect van ontsmetting, trichoderma virens en lignosol op rhizoctonia solani AG4-HGI en AG1-1B scleroten bij kropsla onder glas

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (7086)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x