X
GO

Actueel nieuws

Kropsla effect van toevoegen lignosol aan grond op smet en plantengroei 2013

Kropsla effect van toevoegen lignosol aan grond op smet en plantengroei 2013

Effect van toevoegen lignosol aan grond op smet en plantengroei bij kropsla onder glas

Auteur: Anonym/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), RHIBL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Deze pottenproef werd opgezet om het groeibevorderende effect en het effect op de ziekteontwikkeling van lignosol uit vorige proef (Effect van toevoegen lignosol, miscanthus of shelfish compost aan grond op smet, plantengroei en levensvatbaarheid van scleroten bij kropsla onder glas) te bevestigen. De te testen grond kwam opnieuw uit serre 6.

De proef werd opgezet in 10 parallellen (i.p.v. 6 in de vorige proef) in Meerlebakken (48 x 14 x 9 cm) om een nauwkeuriger resultaat te bekomen. Inoculatie werd niet uitgevoerd.

Op 18 juli 2013 werden de bakken gevuld met grond en bewaard bij +/- 10 °C tot 6 augustus 2013. Dan werd de lignosol (1%) aan de bakken toegevoegd. Op 28 augustus werden in elke bak 2 kropslaplanten van het ras Flandria (Rijk Zwaan) geplant. In de periode tussen opvullen bakken en planten werden de bakken vochtig gehouden.

Op 18 oktober 2013 werden de planten geoogst. Er werd beoordeeld op ziektesymptomen (score afhankelijk van de ernst van de ziekte) en de kropgewichten bepaald.

De grond vertoont een natuurlijke besmetting met R. solani AG1-1B.

Lignosol heeft opnieuw een duidelijk groeibevorderend effect op de slaplanten en leidt tot een significante daling in smetaantasting. 

Volledig rapport Effect van toevoegen lignosol aan grond op smet en plantengroei bij kropsla onder glas

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (4807)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x