X
GO

Actueel nieuws

Kropsla effect van toevoegen lignosol, miscanthus of shelfish compost aan grond op smet, plantengroei en levensvatbaarheid van scleroten 2013

Kropsla effect van toevoegen lignosol, miscanthus of shelfish compost aan grond op smet, plantengroei en levensvatbaarheid van scleroten 2013

Effect van toevoegen lignosol, miscanthus of shelfish compost aan grond op smet, plantengroei en levensvatbaarheid van scleroten bij kropsla onder glas

Auteur: Anonym/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), RHIBL, Thema, bemesting, gewasbescherming, ziekten, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In deze pottenproef werd nagegaan wat het effect is toevoegen van lignosol, miscanthus of shelfish compost aan de grond op de groei van slaplanten en de ziekteontwikkeling (smet, meer specifiek Rhizoctonia solani). De te testen grond kwam uit serre 6. Eveneens werd nagegaan wat de invloed was van deze behandelingen op de levensvatbaarheid en parasitisme van AG1-1B scleroten.

De proef werd opgezet in 6 parallellen in Meerlebakken (48 x 14 x 9 cm) en had twee factoren: verschillende ligninebronnen (lignosol, miscanthus en shelfish compost) en al dan niet inoculatie met R. solani AG1-1B scleroten.

Op 15 april 2013 werden de bakken gevuld en de ligninebronnen toegevoegd (1%). Op hetzelfde moment gebeurde de artificiële inoculatie met AG1-1B scleroten.

Op 13 mei 2013 werden in elke bak 2 kropslaplanten van het ras Flandria (Rijk Zwaan) geplant. In de periode tussen opvullen bakken en planten werden de bakken vochtig gehouden.

Op 1 juli 2013 werden de planten geoogst. Er werd beoordeeld op ziektesymptomen (score afhankelijk van de ernst van de ziekte) en de kropgewichten bepaald.

De scleroten werden opgegraven en naar het labo meegenomen. Na uitplaten op selectieve media kon de levensvatbaarheid en parasitisme bepaald worden.

In deze proef bleek de grond van nature besmet te zijn met R. solani AG4-HGI. Lignosol had een klein effect op de ziekteontwikkeling in de natuurlijk besmette grond, dat echter niet significant was wegens het beperkt aantal planten. Miscanthus leek echter een ziektebevorderend effect te hebben en leidt tot groeiachterstand doordat tot 30% van de stikstof wordt vastgelegd en niet meer beschikbaar is voor de plant. Artificiële inoculatie met R. solani AG1-1B leidt tot minder dode planten dan in de controle. Dit wijst erop dat AG1-1B en AG4-HGI met elkaar in competitie treden. Shelfish compost lijkt ook de ziekte te bevorderen (niet significant).

Lignosol bevordert de groei van de slaplanten, mogelijks doordat het product ook wat stikstof bevat. Zowel lignosol, miscanthus en shelfish compost zorgen voor een significant effect op de levensvatbaarheid van de scleroten. Lignosol en shelfish compost leiden ook tot een significante toename aan scleroten geparasiteerd door Trichoderma virens. Bij miscanthus is dit niet het geval.

Volledig rapport Effect van toevoegen lignosol aan grond op smet en plantengroei bij kropsla onder glas

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (6330)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x