X
GO

Actueel nieuws

Kropsla bestrijding valse meeldauw (Bremia) vroege zomer 2013

Kropsla bestrijding valse meeldauw (Bremia) vroege zomer 2013

Validatie beslissingsondersteunend instrument in een vroege zomerteelt 2013

Auteur: Anonym/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, kropsla, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BREM2, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In deze proef werd het beslissingsondersteunend instrument uitgetest in een vroege zomerteelt. In serre 4 zijn veldjes (plotgrootte 3.28 m²) van het gevoelig ras Flandria (Rijk Zwaan, Bl: 1-17, 21, 23) geplant.

Vorige proeven (uitgevoerd door verschillende partners in dit project) gaven aan dat de drempelwaarden van 2u hogere RV tijdens de eerste 6u na zon op (voor kieming) en 5u hogere RV tijdens de nacht (voor sporulatie) te hoog zouden zijn. Daarom was in deze proef de opzet als volgt: in 4 parallellen wordt een onbehandeld veldje vergeleken met een veldje dat behandeld wordt volgens de kalender, een veldje dat behandeld wordt volgens het beslissingsondersteunend instrument (90%-85%) en een veldje dat behandeld wordt volgens het verstrengde beslissingsondersteunend instrument (84%-79%).

Er werd gezaaid op 23/04/2013 in 4 cm perspot. De plantdatum was 15/05/2013. Er werd een natuurlijke infectie vastgesteld op 11/06/2013. De oogst vond plaats op 21/06/2013.

De proefbehandelingen (= specifieke behandelingen met middelen tegen Bremia) werden uitgevoerd met rugsproeier onder druk met spuitboom, en op de specifieke veldjes. De algemene behandelingen met middelen die niet specifiek werken tegen Bremia werden met de spuitrobot over de ganse serre uitgevoerd.

Door het telen met volgens het originele instrument werden geen behandelingen uitgevoerd, en zaten de planten onder de Bremia. Het originele beslissingsondersteunend instrument heeft in deze proef duidelijk gefaald.

Het verstrengde instrument zorgde voor minder aantasting, maar door omstandigheden werden de planten de eerste keer niet tijdig behandeld, waardoor mogelijks de resultaten niet helemaal correct zijn.

Uit deze proef komt ook de vraag naar voor of de vooropgestelde drempelwaarden wel juist zijn.

Volledig rapport Validatie beslissingsondersteunend instrument in een vroege zomerteelt 2013

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Kropsla
Print

Aantal keer bekeken (4460)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x