X
GO

Actueel nieuws

Alternatieve sla Invloed van K/CA in voedingsoplossing op het optreden van rand 2013

Alternatieve sla Invloed van K/CA in voedingsoplossing op het optreden van rand 2013

Invloed van K/CA in voedingsoplossing op het optreden van rand bij salatrio 2013

Auteur: Crappé Sara/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, alternatieve sla, Thema, bemesting, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Rand is een fysiologische ziekte in sla die een bruinverkleuring van de bladrand tot gevolg heeft. De oorzaak van rand wordt vaak gezocht in calcium gebrek.

Op het mobiele gotensysteem komt het probleem van rand vaker voor, de buffer van de bodem is daar niet aanwezig, de voedingsoplossing moet alle noodzakelijke elementen in voldoende mate bevatten. In deze proef werden 2 objecten opgenomen, de planten uit het eerste object hadden een voedingsoplossing met K/Ca = 1 ter beschikking, terwijl de voedingsoplossing van de planten uit het tweede object een K/Ca = 2.5 kregen.

Kalium stimuleert een goede wortelontwikkeling bij de planten en het zijn de wortels die in de eerste plaats de calcium opnemen. In de proef werden opeenvolgend 5 plantingen aangeplant.

In deze proef kunnen eerder bekomen resultaten met kropsla niet bevestigd worden voor alternatieve sla. Er is nog verder onderzoek vereist om de invloed van de verhouding tussen K en Ca in de voedingsoplossing voor een teelt alternatieve sla op het mobiel goten systeem te verduidelijken.

Volledig rapport Invloed van K en CA in voedingsoplossing op het optreden van rand 2013

publicatiejaar2013
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Alternatieve sla
Print

Aantal keer bekeken (4942)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x