X
GO

Actueel nieuws

Tomaat rassen consumentenonderzoek 2013

Tomaat rassen consumentenonderzoek 2013

Smaakonderzoek tomatenrassen 2013

Auteur: Van Steenkiste Jana/zondag 15 december 2013/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, tomaat, Smaak, Vruchtgewassen, tomaat, Proefverslag, Niet-leden

In het segmentatieonderzoek tomaat werd nagegaan welke nieuwe tomatenrassen het best beantwoorden aan de eisen om opgenomen te worden in de Flandria segmentatie 2014. Naast goede productie- en teelteigenschappen dienen Flandria tomaten ook een goede kwaliteit en smaak te hebben.

Via acceptatietesten werd tweemaal in het seizoen (voorjaar en zomer) nagegaan welke tomaten het meest beantwoorden aan de wensen van de consumenten op gebied van smakelijkheid, smaak, textuur en kleur. Ook werd het opgeloste stofgehalte gemeten, als maat voor de zoetheid.

Bij de vleestomaten (segment Flandria Baron) is net als vorige jaren Rebelski (De Ruiter) een heel lekkere tomaat met een ideale zuurheid. DR 9544 TH (De Ruiter) is de minst lekkere vleestomaat uit deze proef. Daarbovenop vinden de consumenten deze tomaat te weinig zoet, te weinig zuur, te stevig en te bleek.

Naast de gevestigde waarde Admiro (De Ruiter), vinden de consumenten ook de tomaten van de rassen T409273 (Syngenta), HA 27412 (Nickerson-Zwaan), T410184 (Syngenta) en T410198 (Syngenta) heel lekker bij de tussentype tomaten (segment Flandria Prince), zowel in het voorjaar als in de zomer. Op vlak van smakelijkheid vallen de tomaten van het ras DR 4005 TH (De Ruiter) wat tegen.

Bij de trostomaten (segmenten Flandria Princess en Flandria Elite) beoordelen de consumenten volgende rassen als heel smakelijke tomaten: Diamantino (Enza Zaden), Ceranto (Rijk Zwaan), EZ 1259 (Enza Zaden), EZ 1273 (Enza Zaden), NUN 090008 (Nunhems), RZ 72-710 (Rijk Zwaan), Soupless (De Ruiter) en EZ 1324 (Enza Zaden). De consumenten vinden dat de tomaten van de rassen Merlice (De Ruiter Seeds) en DR 0504 TH (De Ruiter) zowel in het voorjaar als in de zomer niet smakelijk zijn. Ook DR 4017 TH (De Ruiter) scoort minder goed.

De geproefde rassen pruimtomaten (segment Flandria Prunella) zijn allemaal lekker. De pruimtomaten van het ras RZ 72-170 (Rijk Zwaan) zijn significant lekkerder dan de pruimtomaten van het ras Prunus (De Ruiter). Het opgeloste stofgehalte van RZ 72-170 (Rijk Zwaan) is significant hoger dan dit van Cyclade (Gautier Semences), dat op zijn beurt significant hoger is dan dit van Prunus (De Ruiter).

Volledig rapport Consumentenonderzoek tomaat 2013

publicatiejaar2013
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (7740)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x