X
GO

Actueel nieuws

Wortel rassen voorjaar 2011

Wortel rassen voorjaar 2011

Rassenproef wortelen voorjaarsteelt 2011

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/donderdag 15 december 2011/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Projecten, Europa, Interreg IV, VETABIO, Publicatie, Thema, rassen, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

Busselwortelen worden tijdens het voorjaar regelmatig geteeld in koepel of koude kas. Uiteraard probeert men zo vroeg mogelijk op de markt te komen met zijn product zodat betere prijzen bekomen worden. Om die reden zaait men vroeg en dekt men de teelt af zodat deze beter beschermd is tegen de vorst.

Toch stelt men de vraag welke afdekking nu het meest geschikt is naar vervroeging en bescherming van de teelt zonder het in de hand werken van ziekten. Aan de hand van een gerandomiseerde blokkenproef werd nagegaan welk afdekkingsmateriaal, maar ook welk ras, het meest geschikt is als voorjaarsteelt onder beschutting.

Volgende rassen met de hoogste opbrengst voldoen minder als busselwortel maar zijn eerder bewaarwortels door hun brede doorsnede: Fynn (Bingenheimer), Milan (Bingenheimer), Resistafly (Uniseeds) en Sweet Candle (Sakata). Daarbijkomend heeft Sweet Candle een uiterlijk afwijkend van de klassieke wortel door zijn donkere kleur en konische vorm.

Amfine (Vitalis), Damco (Nunhems), Jeanette (Graines Voltz) en Mokum (Bejo) zijn geschikt voor de teelt van busselwortelen, met een lichte voorkeur voor Damco en Mokum door onder andere zijn behoorlijke opbrengst en behoorlijk aandeel klasse 1 wortelen.

Amsterdan 2 (Graines Voltz) brengt slechts beperkt op, Touchon (Graines Voltz) vertoont te veel korte wortelen.

Er is weinig verschil tussen de afdekmaterialen vliesdoek en gaatjesplastiek. Toch gaat een lichte voorkeur naar een dubbele afdekking waarbij vliesdoek onderaan en gaatjesplastiek bovenaan wordt geplaatst.

Rassenproef wortelen voorjaarsteelt 2011

Samenwerking
Deze proef gebeurde in het kader van het project Vetabio.
Het project Vetabio werd gerealiseerd in het kader van het Interreg IV project Frankrijk – Wallonië – Vlaanderen met ondersteuning van het Europese Fonds van Regionale Ontwikkeling (FEDER), de Regionale Raad van Nord Pas de Calais, de Algemene Raad van het Noorden, de provincie Oost-Vlaanderen, de provincie West-Vlaanderen, de regio Wallonië en de algemene dienst van Wallonie.
    
publicatiejaar2011
afdelingBiologisch glas
Teelt of thema
  • Wortel
Print

Aantal keer bekeken (8436)/Commentaren (0)

Documenten

x