GO

Nieuws

Bataat seizoen gaat van start

Bataat seizoen gaat van start

Actueel nieuws bataat 12/05/2023

Auteur: Tack Annelien/maandag 15 mei 2023/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, bataat_OL, Innovaties, bataat_INNO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), MAXBAT, Actueel, Nieuwsbrief, Leden

Het natte voorjaar stuurt op heel wat bedrijven de voorjaarsplanning in de war en zorgt voor een algemeen latere start in heel wat teelten. Voor bataat zijn de mogelijkheden echter beperkt om veel te veranderen aan de voorziene planning. Bij PCG komen de planten toe gespreid over week 20, 21 en 22. Ook hier wordt het nipt en hopen we dat we de ruggen tijdig kunnen trekken.

Terwijl we de voorbije jaren eerder in de breedte het potentieel van talrijke rassen hebben onderzocht, zullen we ons de komende jaren meer verdiepen in de belangrijkste rassen voor onze regio. Dit seizoen planten we de rassen Bellevue, Orleans en Beauregard gespreid over 3 weken aan en bekijken we de invloed van de omstandigheden bij plant op de verdere ontwikkeling van de rassen. Vanaf half augustus volgen we de knolontwikkeling voor de verschillende rassen en plantdata op aan de hand van tussentijdse oogstbeurten met een interval van 14 dagen. We bekijken niet alleen de opbrengstgegevens, zoals aantal knollen en knolgewicht, maar volgen ook enkele kwaliteitsparameters op zoals het drogestofgehalte en het opgelostestofgehalte (Brix waarde). Dit onderzoek moet ons in staat stellen om op termijn richtlijnen en groeicurves op te stellen voor een rasspecifiek advies.

Het volledig artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen

 

Meer info?

Annelien Tack

 

Samenwerking

VLAIO LA-traject 'Maxbat: Maximaliseren van de productuniformiteit en -kwaliteit in de teelt en bewaring van bataat' met de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen en de Europese Unie.

      

Print

Aantal keer bekeken (444)/Commentaren (0)