GO

Nieuws

Nieuw project over stuwen

Nieuw project over stuwen

Auteur: Waverijn Anne/dinsdag 2 mei 2023/Categorieën: Openluchtteelt, Water_OL, Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, STUW, Actueel, Nieuwsbrief, Niet-leden

De droogte van de afgelopen jaren maar ook de recente overstromingen tonen duidelijk aan dat we het landschap klimaatrobuuster moeten maken. Door toepassing van stuwen in waterlopen wordt het water maximaal op de akkers vastgehouden en wordt infiltratie bevorderd. Hierdoor wordt enerzijds aanvulling van grondwatervoorraden mogelijk gemaakt en worden anderzijds overstromingen met water en/of modder in afwaartse gebieden voorkomen. Om dit te realiseren zal het PCG samen met Boerennatuur Vlaanderen de impact van een stuw op de omgeving trachten te kwantificeren en landbouwers begeleiden bij de aanvraag, plaatsing en beheer van hun stuw. Dit moet leiden tot een integraler waterbeleid in Oost-Vlaanderen waar zowel de landbouw, natuur en maatschappij voordeel uit halen.

In het eerste jaar zullen we starten met de metingen bij twee bestaande stuwen, waar we het vochtgehalte van de bodem, debiet in de gracht en (grond)waterpeil meten. Deze metingen zullen gedaan worden in de omgeving van Stekene, Sint-Gillis-Waas en Kruibeke. Indien u als landbouwer in deze omgeving interesse heeft in de plaatsing van een nieuwe stuw, neem gerust contact op voor een begeidingstraject.

 

Meer info?

Anne Waverijn
Elise Vandewoestijne

 

Samenwerking

Plattelandsproject PDPO 'Klimaatrobuuste landbouw door stuwen'

   

Print

Aantal keer bekeken (860)/Commentaren (0)

Tags: water