GO

Nieuws

Nieuw project over biologische komkommerteelt in tunnel/koude kas gestart

Nieuw project over biologische komkommerteelt in tunnel/koude kas gestart

In het kader van het CCBT project 'Optimalisatie van komkommerteelt in tunnel'

Auteur: Van Mullem Jeroen/maandag 17 april 2023/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, komkommer_BIO, Projecten, CCBT, TOKO, Actueel, Nieuwsbrief, Niet-leden

De teelt van bio komkommer in tunnel vormt voor vele telers nog een uitdaging en er heersen nog een aantal praktische vragen rond. De meest voorkomende vragen gaan over de bestrijding van spint, de zinvolheid van het gebruik van geënte planten in een tunnel en het ideale moment om een tweede planting komkommer te doen. Het doel van een nieuw CCBT-project van PCG is om telers een antwoord te bieden op bovenstaande vragen zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken die bijdragen tot een succesvolle en economisch rendabele komkommerteelt.

Binnen een eerste proef dit jaar willen we nagaan of het gebruik van geënte planten een meerwaarde is of kan zijn. We gaan de twee meest courant geteelde komkommerrassen geënt en ongeënt met elkaar vergelijken. 

Daarnaast zullen een aantal beheersingspraktijken tegen spint bekeken worden. Zo zal het op regelmatige basis nat zetten van de planten uitgetest worden, naast het éénmalig versus herhaald inzetten van roofmijten.

In 2024 zal in een vervolgproef een vergelijking gemaakt worden tussen één en twee teelten per seizoen, en zal er gezocht worden naar het ideale zaai- en planttijdstip voor de tweede teelt.

 

Meer info?

Stefanie De Groote

 

In samenwerking met 

Print

Aantal keer bekeken (1608)/Commentaren (0)