GO

Nieuws

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

Enquête over de verspreiding van tabakswittevlieg in België 2023

In het kader van het VIRTAB-project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

Auteur: PCG glasteam/woensdag 22 februari 2023/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, aubergine_GG, komkommer_GG, paprika_GG, Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, komkommer_BIO, paprika_BIO, tomaat_BIO, Projecten, Andere, VIRTAB, Actueel, Niet-leden

De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) is familie van de alom bekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum). Beide zijn belangrijke plaaginsecten die heel wat siergewassen en groenten in kassen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen witte vliegen ook virussen overbrengen. De tabakswittevlieg is berucht omdat hij meer dan 100 virussen kan overdragen.

Net als de kaswittevlieg houdt de tabakswittevlieg van hoge temperaturen, daarom is hij wijdverspreid in Zuid-Europa. Ook in Noord-Europa komt hij voor, met name in beschutte teelten. In Nederland is de tabakswittevlieg al wijdverspreid. Voor België ontbreekt deze informatie. Nochtans kan deze witte vlieg een belangrijk risico vormen voor de Belgische glastuinbouw. Om dat risico in te schatten, is het belangrijk om zijn verspreiding binnen België in kaart te brengen.

Met een korte enquête willen we meer te weten komen over het voorkomen en de verspreiding van tabakswittevlieg in België. Heeft u de tabakswittevlieg al eens aangetroffen? Of net niet? Alle informatie kan ons helpen! Het invullen van de enquête duurt slechts enkele minuten.

Verder zijn we ook in praktijk op zoek naar witte vlieg. We zouden ze willen afvangen en onderzoeken om welk type witte vlieg het gaat. Als u witte vlieg heeft gespot in uw teelt, mag u ons dus zeker iets laten weten!

Heeft u enkele minuutjes tijd om de enquête te beantwoorden?

 

Meer info?

Lisa Heyman

 

Met de steun van

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het VIRTAB project: “Assessing the risk of whitefly transmitted viruses for Belgian crops”.

Print

Aantal keer bekeken (4184)/Commentaren (0)

Tags: plagen

Links

123movies