X
GO

Actueel nieuws

Tomaat mini enquête

Tomaat mini enquête

In het kader van het VLAIO LA-traject 'TarOMAAT: Naar een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen'

Auteur: Van Steenkiste Jana/maandag 19 december 2022/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, tomaat_GG, Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, tomaat_BIO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), OMAAT, Actueel, Niet-leden

Het TarOMAAT project stelde zich tot doel te komen tot een meer uniforme kwaliteit van tomaten tijdens het volledige seizoen door het beter controleren en bijsturen van de teelt. De nadruk in dit project lag op smaak, zonder factoren als productiviteit en andere meer klassieke kwaliteitsattributen buiten beschouwing te laten. Als belangrijkste vernieuwing werd gekeken naar SIFT-MS, een snelle techniek voor aromascreening, omdat het vruchtaroma gezien wordt als een belangrijke smaakmaker. KU Leuven, VCBT, PSKW, PCH, PCG verzoekt U om deel te nemen aan deze mini enquête van slechts vier korte vragen. Deze zal door het VLAIO worden gebruikt voor de eindevaluatie van het project.

 

Betekenis voor de veredeling en tomatensegmentatie

Het consortium heeft tijdens het traject nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd om de smaak van een tomaat snel en objectief te evalueren. Voor de veilingen en zaadhuizen biedt de SIFT-MS potentieel om in het segmentatieproces snel een eerste inschatting te kunnen maken van de smaakkwaliteit van nieuwe rassen. Hiervoor werd speciaal een nieuw smaakmodel ontwikkeld. Dit heeft als economische meerwaarde dat het segmentatieproces versneld kan worden. Dit draagt bij aan het goede imago van de Vlaamse tomaten en het behoud van de Belgische concurrentiepositie.

 

Betekenis voor de teler

Daarnaast gaf het project inzicht in het (beperkte) effect van teeltmaatregelen op de smaak. Het onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de keuze van het ras de belangrijkste factor is wat het belang van een weloverwogen rassenkeuze benadrukt. Bovendien heeft het consortium in kaart kunnen brengen dat enkele maatregelen die de smaak effectief beïnvloeden, een neveneffect kunnen hebben op de plantgroei en opbrengst. Beide zaken die de economische productiewaarde mee bepalen.

 

Onze vragen aan u

Onze vragen vindt u online hier terug (onder de algemene toelichting, dus even naar beneden scrollen) en kosten slechts 2 minuten om te beantwoorden.

Alvast, namens de projectpartners, bedankt voor deze hulp!

 

In samenwerking met

       

Print

Aantal keer bekeken (1248)/Commentaren (0)

Links

x
123movies