GO

Nieuws

Studienamiddag wortelknobbelaaltjes in de bioteelt

Studienamiddag wortelknobbelaaltjes in de bioteelt

In het kader van het VLAIO-LA traject HBC.2017.0828 ‘Beheersing van Meloidogyne in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas’.

Auteur: Buysens Saskia/vrijdag 7 oktober 2022/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, aubergine_BIO, komkommer_BIO, paprika_BIO, tomaat_BIO, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), MELO, Actueel, Niet-leden, Agenda

Datum evenement: 26-10-2022 14:00 - 15:30 Exporteer evenement

Op woensdag 26 oktober 2022 nodigen PCG en ILVO jullie uit op de studienamiddag (wortelknobbel)aaltjes. Met als thema's: Wat zijn nematoden? / Welke nematoden zijn schadelijk met focus op wortelknobbelnematoden? / Hoe kunnen we nematoden beheersen? Deelname is gratis maar inschrijving is verplicht vóór 24 oktober via het inschrijvingsformulier.

 

Programma

  • Korte voorstelling PCG en ILVO - wat doen zij voor de biosector
  • Wat zijn nematoden?
  • Welke nematoden zijn schadelijk met focus op wortelknobbelnematoden?
  • Hoe kunnen we aaltjes beheersen?
  • Afsluitend drankje

 

Uitnodiging studienamiddag wortelknobbelaaltjes in de bioteelt - 26 oktober 2022

 

Inschrijven

Deelname is gratis maar inschrijving is verplicht vóór 24 oktober via het inschrijvingsformulier.

 

Wanneer?

Woensdag 26 oktober 2022 van 14u tot 15u30

 

Waar?

ILVO Plant — Auditorium P39
Caritasstraat 39, Melle

 

Meer info?

Saskia Buysens - 09/381 86 81 - saskia[at]pcgroenteteelt.be

 


Een korte enquête met vijf vragen over hoe u als teler de resultaten van dit onderzoek kon gebruiken.
De bedoeling was om in dit project een economisch en praktisch haalbaar, robuust teeltsysteem te ontwikkelen voor een intensieve biologische vruchtgroententeelt onder beschutting ter beheersing van wortelknobbelaaltjes. We probeerden diverse strategieën uit, zoals onderstammen, vanggewassen in de winterperiode, tussenteelten in de vruchtgroenteteelt en toevoegen van natuurlijke bodemmiddelen (bv compost, chitine of biologische preparaten), en met succes! Wat bleek? Met de juiste keuze van onderstam/cultivar kan opbrengstderving worden beperkt en tegelijkertijd de populatie van wortelknobbelaaltjes verlaagd worden. In combinatie met het inzetten van vanggewassen, tussenteelten en natuurlijke bodemmiddelen biedt dit perspectieven om de wortelknobbelaaltjes te beheersen. Preventie blijft echter van cruciaal belang. Een goede bedrijfshygiëne en vertrekken van aaltjesvrij uitgangsmateriaal helpen om problemen te voorkomen. Heeft u enkele minuutjes tijd om de enquête te beantwoorden?

 

Organisatie

PCG vzw ILVO

 

Met de steun van

In het kader van het VLAIO-LA traject HBC.2017.0828 ‘Beheersing van Meloidogyne in intensieve biologische vruchtgroenteteelt in kas’.

Agentschap Innoveren en Ondernemen - Vlaanderen is ondernemen

Print

Aantal keer bekeken (3346)/Commentaren (0)

Tags: nematoden

Documenten

Links

123movies