In juni gaat het VIRTAB project van start, een samenwerking tussen ILVO en PCG, gefinancierd door de Belgische FOD Volksgezondheid. Met dit tweejarig onderzoeksproject willen we een inschatting maken van het risico van de door wittevlieg overgedragen virussen voor Belgische gewassen. Wittevlieg, zoals kaswittevlieg en de tabakswittevlieg, is een belangrijke plaag op kasgewassen die tot grote opbrengstverliezen kan leiden.
De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid in België, maar de kennis over het voorkomen van de tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, in België is beperkt. We willen met dit project vooral een beeld krijgen van de verspreiding van de tabakswittevlieg in België en het risico van deze wittevlieg voor onze glastuinbouw. Daarom zoeken we deze zomer naar vers op vangplaat gevangen tabakswittevlieg.
Hoe herken je de tabakswittevlieg met het blote oog?
De volwassen tabakswittevlieg lijkt sterk op de kaswittevlieg, maar is wat kleiner en geler. Het duidelijkste verschil tussen kaswittevlieg en tabakswittevlieg zit in de vleugels. Bij de tabakswittevlieg staan de vleugels verticaal, parallel langs het lichaam, terwijl die bij de kaswittevlieg horizontaal liggen. Daardoor ziet de tabakswittevlieg er in bovenaanzicht smaller uit, en de kaswittevlieg eerder driehoekig. In tegenstelling tot de kaswittevlieg, zit de tabakswittevlieg verspreid over de plant, niet enkel in de kop.
|
|
|
De kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) |
|
De tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) |
Interesse om mee te werken aan dit onderzoek? Hou dan een oogje op je gewas en de vangplaten. Denk je tabakswittevlieg aangetroffen te hebben?
Neem dan contact op (lisa.heyman[at]pcgroenteteelt.be) en wij komen langs met enkele vangplaten!
Meer info?
Lisa Heyman
In samenwerking met
Onderzoek in het kader van het Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project 'Beoordeling van het risiRisico op wittevlieg overgedragen virussen in Belgische gewassen - VIRTAB'.
