X
GO

Actueel nieuws

Gratis uitleendepot ter voorkoming van puntvervuilingen

Gratis uitleendepot ter voorkoming van puntvervuilingen

Het uitleenmateriaal maakt het mogelijk zelf uit te zoeken wat goed werkt en zo vermijdt een teler dat er restwater in de waterloop terecht komen.

Auteur: Anne Waverijn/maandag 21 februari 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Water_OL, Thema, Water, Actueel, Niet-leden

Puntvervuilingen zijn nog altijd de grootste bron van verontreiniging van onze waterlopen door gewasbeschermingsmiddelen. Puntvervuiling is een verontreiniging door gewasbeschermingsmiddelen op een geconcentreerde plaats in de waterloop. Die vervuiling voorkomen zal de waterkwaliteit doen verbeteren. Door samen te werken aan een betere waterkwaliteit voorkomen we dat er nog meer middelen uit de markt verdwijnen.

Momenteel bestaat er in West-Vlaanderen een gratis uitleendepot om materialen te ontlenen om puntvervuiling te voorkomen. Dit is bedoeld voor telers waarvan de aanleg van een eigen vul- en spoelplaats voor het opvangen van spuitresten en spoelwater nog niet onmiddellijk op de planning staat, of voor telers die nog zoekende zijn hoe ze zo’n infrastructuur het best inrichten. Zij kunnen gebruik maken van het gratis uitleendepot. Het uitleenmateriaal maakt het mogelijk zelf uit te zoeken wat goed werkt en zo vermijdt een teler dat er restwater in de waterloop terecht komen.

In zo’n uitleendepot kunnen dan volgende materialen geleend worden:

 • Mobiele spoelmat met dweilpomp:
  Een tijdelijke spoelplaats waar je je spuitmachine inwendig en uitwendig kan reinigen. Het spoelwater vang je op in de spoelmat en kun je met de pomp overpompen in je opslagtank;
   
 • IBC-container:
  Dit is de perfecte opslagplaats voor spuitresten. Je kan de resten uit het spoelbakje erin bewaren of je kan er zelfs rechtstreeks in lozen, of je gebruikt de IBC-container om het reinigingswater van de spoelmat in over te pompen;
   
 • Opvangbakjes spoelwater:
  Met een spoelbakje kan je de spuitresten of het reinigingswater opvangen uit je spuittank. De opgevangen resten breng je over in een IBC-container of andere opslag. Het spoelbakje is voorzien van een kraantje.

 

Heeft u als Oost-Vlaamse landbouwer ook interesse in zo’n uitleensysteem, neem dan zeker contact met ons op via anne.waverijn[at]pcgroenteteelt.be.
Naargelang de interesse kan bekeken worden of we voor Oost-Vlaanderen ook dergelijk systeem kunnen opzetten.

 

Meer info?

Anne Waverijn

Print

Aantal keer bekeken (3668)/Commentaren (0)

Links

x
soap2day