X
GO

Actueel nieuws

Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

Netwerkmoment rond eetbare bloemen trekt veel geïnteresseerden

In het kader van het PDPO III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' - vrijdag 22 september 2017

Auteur: Tack Annelien/donderdag 2 november 2017/Categorieën: Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, Plattelandsontwikkeling, BLOEM, Voorlichting, projectinfo, studiedag, Actueel, Niet-leden

Voor het telen en vermarkten van eetbare bloemen is heel wat kennis noodzakelijk. Niet enkel teelttechnisch dient er nog heel wat uitgeklaard te worden, ook op wetgevend vlak en bewaring is het een uitdaging. Toch kunnen eetbare bloemen ook kansen creëren voor een aantal bedrijven.

De projectwerking rond eetbare bloemen werd op 22 september 2017 in schoonheid afgesloten met een netwerkmoment en de publicatie van verschillende infofiches die de voornaamste resultaten uit het project bundelen en uitdragen naar de volledige sector.

Onderstaande fiches kunnen geraadpleegd worden op de website van PCG:

 

Het netwerkmoment werd afgesloten met enkele ervaringen uit de praktijk.

Duizendblad
Yo De Beule, bedrijfsleidster Kruidenkwekerij Duizendblad, kwam met veel passie vertellen waarom zij met het bedrijf “chefs bloemen leren eten”. De producten die ze aanlevert zijn verse kruiden en eetbare bloemen voor chefs, biobloemen en boeketten, en eveneens infusies, kruidenzout en -azijnen. Belangrijke waarden binnen de bedrijfsvoering zijn diversiteit, seizoensgebonden en lokaal werken. Door met een heel verrassend en seizoensgebonden aanbod naar buiten te komen, wordt de creativiteit van de chefs aangewakkerd en benutten ze maximaal het palet aan geuren, kleuren en smaken.

Monde des mille couleurs
Monde des mille couleurs is gelegen in Dikkebus. Dries Delanote past daar het principe van “wildfarming” toe. Met de combinatie van vertrouwen in de natuur, diversifiëren en hard werken komt hij tot een uitgebreid gamma aan eetbare bloemen en delicatessegroenten. De afzet van zijn producten gebeurt via verschillende kanalen. Enerzijds komen chefs op het veld plukken, anderzijds belevert hij ook meermaals per week verschillende restaurants en toeleveranciers. Verder worden er nog bestellingen op zijn bedrijf afgehaald. Ook Dries probeert seizoensgebonden te werken, zonder verwarmde serres of belichting. Een teler die nauw met chefkoks werkt, moet inventief zijn. Zo wordt er elk seizoen nog gezocht naar nieuwe en verrassende kleuren en smaken.

Horeca Totaal
Rina Tolpe van Horeca Totaal vertelde dan weer het verhaal van de zijde van de toeleverancier. Bloemen zijn ondertussen helemaal niet meer weg te denken in hun assortiment. In zes jaar tijd ging hun aanbod van een tiental soorten naar 40 à 50 soorten tijdens de zomermaanden. De vraag naar eetbare bloemen komt voornamelijk bij professionele chefs, maar ook in zeker mate bij hobbykoks en particulieren. Horeca Totaal zet in op een heel speciaal gamma aan producten en wil dit het liefst het jaar rond aanleveren.

Na afloop was mogelijkheid tot kennisuitwisseling voorzien tijdens de afsluitende receptie. Restaurant ArtiChaud zorgde voor talrijke hapjes met eetbare bloemen die de veelzijdigheid wat betreft kleur, geur en smaak duidelijk naar voren brachten.

 

Heel wat interesse voor het netwerkmoment eetbare bloemen

 

Meer info?

Annelien Tack

 

In samenwerking met

    

 

Met de steun van

   

vieuws 10805

Print

Aantal keer bekeken (1712)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day