X
GO

Actueel nieuws

Bladluisbestrijding in kropsla 2021

Bladluisbestrijding in kropsla 2021

Actualiteiten openluchtteelten proeven december 2021

Auteur: Lippens Louis/vrijdag 7 januari 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Bladgewassen_OL, kropsla_OL, Projecten, GMO, REO, Actueel, Niet-leden

Sinds het wegvallen van de zaadcoatings in verschillende teelten, waaronder kropsla, is het niet altijd evident om bladluizen onder controle te houden. Daarom werd afgelopen zomer een proef aangelegd om verschillende middelen te evalueren op hun werking tegen bladluizen. Naast veldbespuitingen werd ook een product toegediend door middel van een plantbakbehandeling. Deze methode biedt de mogelijkheid reeds bij plant bescherming te bieden, waarbij de toepassing uniform kan gebeuren zonder veel verlies aan efficiëntie door drift of weer.

De proef werd geplant op 20 augustus, daags voordien gebeurde de plantbakbehandeling. Rond half september werden bladluizen in het veld waargenomen waarna de eerste veldbespuiting werd uitgevoerd. 12 dagen later werd een tweede behandeling uitgevoerd. Kort voor deze behandeling en 12 dagen erna werden tellingen uitgevoerd van het aantal bladluizen. 

 

Hoogste efficiëntie bij middelen met (beperkt) systemische werking

In de figuur zijn het aantal bladluizen per krop weergegeven op de beoordelingsmomenten. Het is duidelijk dat alle behandelingen een goed effect hadden gedurende de proef. Er kon dan ook een significante reductie bekomen worden. Op het einde van de teelt was het aantal bladluizen per krop echter nog steeds hoog in bepaalde objecten. Decis EC en het proefmiddel 21/006 (tevens van de pyrethroïdenfamilie) toonden een mindere werking, hoewel er nog steeds een reductie van 70 à 85% was. De andere behandelingen die (beperkte) systemische eigenschappen hebben, leverden het sterkste resultaat. De lichte stijging die zichtbaar is bij Pirimor, Closer en proefmiddel 09/008 is te verklaren door de eenmalige toepassing, waarbij het proefmiddel op de plantbak werd toegediend.

Bladluisbestrijding in kropsla 2021: Gemiddeld aantal bladluizen / krop

 

Weinig effect op natuurlijke vijanden

Bij de laatste beoordeling werd ook een telling uitgevoerd van het aantal geparasiteerde bladluizen om mogelijkse neveneffecten op de natuurlijke vijanden te evalueren. Maar daar werden geen verschillen gevonden. De meeste geparasiteerde bladluizen werden op de onbehandelde planten gevonden, niet onlogisch aangezien daar ook de meeste bladluizen te vinden waren.

 

Met de steun van

Deze proef werd uitgevoerd met steun van Veiling REO en gefincancierd door de Europese Unie in het kader van GMO.

Print

Aantal keer bekeken (7295)/Commentaren (0)

Links

x
123movies