GO

Nieuws

Klimaatcomputer aanpassen richting herfst

Klimaatcomputer aanpassen richting herfst

Actualiteiten beschutte teelten september 2021

Auteur: PCG glasteam/donderdag 30 september 2021/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Energie_GG, Actueel, Niet-leden

De zomer loopt op z’n einde; tijd om te controleren of de instellingen van de klimaatcomputer zijn afgestemd op de dalende daglengte en de lagere buitentemperaturen. Om onnodige energiekosten te vermijden en uw teelten optimaal te laten verlopen, zetten we enkele aandachtspunten op een rij.

 

 

Aantal zonuren mindert snel

De daglengte daalt zienderogen, het wordt dus tijd om eventueel bij te belichten indien de teelt en uw installatie dat toelaat/vraagt. Zeker indien de stralingssom minder dan 1500 J (logischerwijze afhankelijk van plantbelasting) per dag is, kan het voor sommige teelten (denk maar aan tomaat) belangrijk zijn om nog bij te belichten.

Gekoppeld aan het snel veranderen van de daglengte is het erg belangrijk om de watergift ook mee in de gaten te houden. Er moet op tijd gestopt worden met watergeven. In de praktijk wordt bij vruchtgewassen op steenwol meestal 3 uur voor zon onder gestopt. Bij donkere dagen kan nog vroeger gestopt worden met water te geven. Het is dus belangrijk dat u het weerbericht in de gaten houdt en de watergift goed beredeneert. Sommige telers kiezen er ook voor om na zonsondergang nog een start te geven, afhankelijk van hoeveel J licht er nog geweest is na de laatste watergift.

 

Nachten worden kouder

Aangezien de nachten ook kouder worden, loont het ook om te kijken of ‘s nachts schermen opnieuw nodig is. Bekijk zeker uw doekstrategie en pas aan waar nodig. Op deze manier kan u de stookkosten wat beperken. Denk hierbij ook aan een aangepaste kierstrategie zodat de relatieve vochtigheid niet te hoog oploopt in de serre (kan voorkomen indien de schermen gesloten zijn).

De waarden die hier als voorbeeld zijn gegeven, kunnen niet zomaar worden overgenomen voor iedere serre, teler en teelt. Belangrijk is vooral dat er opnieuw aandacht is voor klimaat en watergift nu we een nieuw seizoen tegemoet gaan. Volg na het aanpassen van instellingen in de klimaatcomputer een paar dagen het regelgedrag nauwgezet op om na te gaan of de aanpassingen het gewenste effect hebben.

Print

Aantal keer bekeken (6040)/Commentaren (0)

Links