Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Actueel nieuws

Feestelijke uitreiking Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer

Feestelijke uitreiking Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer

Deze prijs wordt tweejaarlijks ingericht door de drie Oost-Vlaamse Praktijkcentra: PCS, PCA en PCG.

Auteur: BUYSENS SASKIA/dinsdag 2 november 2021/Categorieën: Actueel, Niet-leden

De Wetenschappelijke Prijs Sander Vercamer bekroont tweejaarlijks een uitzonderlijk sterk onderzoeker, die recent een Doctoraat behaalde met een duidelijke praktische meerwaarde voor een specifieke sector uit de land- en tuinbouw. Deze prijs wordt tweejaarlijks ingericht door de drie Oost-Vlaamse Praktijkcentra: Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), het Proefcentrum voor Aardappelteelt (PCA) en het Proefcentrum voor Groenteteelt (PCG), en zal afwisselend in één van deze deelsectoren uitgereikt worden.

In 2021 wordt de Prijs toegekend aan een onderzoeker in de sector: Sierteelt, het Prijsgeld 2021 bedraagt 1500€. Kandidaten werden beoordeeld in een tweestapsprocedure, waarbij op basis van het proefschrift, cv en een motivatiebrief een shortlist van 3 kandidaten werd geselecteerd die hun onderzoek mondeling voorstelde aan de jury.

De winnaar in 2021 is Siel Desmet, die een innovatieve methode, de zogenoemde RI technologie, op punt stelde om compacte sierplanten te ontwikkelen. Siel maakte gebruik van een natuurlijk proces om planten compacter te laten groeien. Door gebruik te maken van de sluwe infectiestrategie van een bacterie om plantencellen binnen te dringen,  kon Siel de groeiwijze van verschillende planten wijzigen. Dankzij deze nieuwe technologie hoeven planten in de toekomst minder geremd te worden tijdens de opkweek, bv door toepassing van chemische groeiremmers. De jury loofde de hoge wetenschappelijke kwaliteit van het onderzoek, de innovativiteit van de nieuwe techniek, maar ook de sterke praktijkwaarde van het onderzoek. Siel betrok reeds tijdens zijn onderzoek jongplantentelers zodat zijn onderzoek doelgericht hun uitdagingen aanpakte en zijn resultaten zeer relevant waren voor de bedrijven.

Siel ontwikkelde dit onderzoek in het kader van zijn Docoraatsonderzoek aan UGent en ILVO, in een onderzoek dat gefinancierd werd door Vlaio. Hij doctoreerde in 2020 met het proefschrift “Compact ornamentals by means of Rhizobium rhizogenes transformation and regeneration of Ri lines”. Intussen werkt Siel zelf als R&D manager bij Jongplantenbedrijf Denis Plants, waar hij de resultaten concreet toepast en ondersteund wordt door een Vlaio Innovatiemandaat.

Sander Vercamer zelf loofde de laureaat uitgebreid. “Siel werd unaniem tot laureaat uitgeroepen door de jury. Het is een eer deze prijs uit te reiken die vanuit onze proefcentra georganiseerd wordt om onderzoekers te stimuleren net dat extra stapje richting ondernemers te nemen”. Gedeputeerde voor landbouw Leentje Grillaert onderlijnde het belang van doorgedreven samenwerking tussen onderzoekers en ondernemers. Ze roemde de Technopool Sierteelt -waarin naast het Proefcentrum voor Sierteelt ook UGent, ILVO en HOGent participeren- als het sterkste voorbeeld van samenwerking en kennisdoorstroming in de land- en tuinbouw. Directeur Bruno Gobin dankte de jury die vanuit de Technopool Sierteelt mee alle werken beoordeelden.

 

Meer info?

Contacteer ons gerust voor meer informatie over de wetenschappelijke prijs Sander Vercamer:
Bruno Gobin - Juryvoorzitter
0032 (0)473 23 47 57 - prijssandervercamer[at]pcsierteelt.be

Print

Aantal keer bekeken (1042)/Commentaren (0)

Links

  • PCAProefcentrum voor de Aardappelteelt, België
  • PCS​Proefcentrum voor de Sierteelt, België

x
soap2day