X
GO

Actueel nieuws

Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Wees waakzaam voor roest en andere ziekten in prei

Actualiteiten openluchtteelten september 2021

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 5 oktober 2021/Categorieën: Openluchtteelt, Prei_OL, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Nu de nachten langer worden, blijft het gewas langer nat, wat gunstig is voor de ontwikkeling van roest. Volg het gewas goed op, een goede referentie hiervoor is Harston omdat dit ras zeer gevoelig is voor roest. Roest kan je het makkelijkst onder controle houden door preventief te behandelen of van zodra de eerste spatjes waargenomen worden. Indien er al een aantasting van roest aanwezig is, wordt het interval tussen de behandelingen kort gehouden en zullen meer behandelingen moeten gebeuren om een goed resultaat te bekomen.

Purpervlekkenziekte zien wij dit jaar meer dan de voorbije jaren. Temperaturen hoger dan 20°C en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden. Deze gunstige omstandigheden kwamen vooral voor tijdens de zomermaanden. Purpervlekkenziekte komt ook vooral voor bij verzwakte planten of rijpe prei. Curatief bestrijden kan niet, men moet preventief ingrijpen. Op percelen waar er op dit moment geen purpervlekken aanwezig zijn, heeft een bestrijding ook weinig zin. De temperatuur zal de komende weken meestal te laag zijn voor een groot risico op aantasting.

 

Grote insectendruk bleef uit

De druk van plagen in verschillende teelten bleef dit jaar zeer laag. Het contrast is des te groter na afgelopen jaren, met o.a. in prei grote schade door trips. Ook in kolen worden maar weinig bladluizen, koolwittevlieg of rupsen gevonden. Slakken profiteerden dan weer van de vochtige omstandigheden. Het is echter belangrijk waakzaam te blijven aangezien onder de huidige zachte omstandigheden sommige plagen nog verder ontwikkelen.

Print

Aantal keer bekeken (211)/Commentaren (0)

Links

x