X
GO

Actueel nieuws

Groenteplatform op Werktuigendagen 2021

Groenteplatform op Werktuigendagen 2021

Thema's: mechanische onkruidbestrijding, spuittechniek, irrigatie, plant- en oogstmachines, zaadhuizen.

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 22 september 2021/Categorieën: Openluchtteelt, Bladgewassen_OL, kropsla_OL, Prei_OL, Uien_ajuin_OL, Thema, gewasbescherming, rassen, teelttechniek, Water, Voorlichting, proefveldbezoek, Actueel, Niet-leden, Agenda, Agenda nieuws home

Datum evenement: 25-9-2021 09:00 - 26-9-2021 18:00 Exporteer evenement

Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding. Plantmachines, specifieke irrigatietechnieken, spuittechniek, … zijn eveneens aanwezig met standen en/of demo’s. Opvallend dit jaar is de gestegen interesse van de zaadhuizen.

 

Mechanische onkruidbestrijding

Groenteteelten zijn relatief kleine teelten. Erkenningen in deze specifieke teelten is dan ook nog minder evident dan in de akkerbouwteelten. Ook in het Farm To Fork verhaal is er een trend opgenomen van reductie van gewasbeschermingsmiddelen. Mechanische onkruidbestrijding is een goed, en in de toekomst misschien enig, alternatief om bepaalde teelten onkruidvrij te houden. Gelukkig vertaalt deze trend zich ook in een uitgebreider aanbod van specifieke machines.

Op een veld aansluitend op het groenteveld worden er demonstraties gegeven met mechanische onkruidbestrijding in maïs. De meeste van deze machines kunnen ook ingezet worden in groenteteelten. Sommige groenten hebben echter heel andere teeltsystemen dan de klassieke vlakveldse teelt. Gewassen als wortelen, witloofwortelen, prei, pastinaak, … worden meestal op ruggen geteeld. Andere groenten zoals selder, sla, … hebben een veel nauwere afstand tussen de rijen. Aardbeien, courgetten, zoete aardappelen worden dan weer op brede ruggen met plastiekfolie geplant. Voor al deze verschillende teelttechnieken dringt een aangepaste mechanisatie zich op niet op zijn minst om aan onkruidbestrijding te doen.
Om deze demonstraties te kunnen uitvoeren is er sla geplant, zijn er ruggen getrokken en is er plastiekfolie gelegd. Volgende technieken of firma’s zullen hierin demonstreren: Kult (Firma Aerts), Steketee, Agrivaux, New Holland,en Garford. Abemec brengt maar liefst 2 robots mee die tijdens de beurs zullen demonstreren (Agrionteli en Naio)

 

Spuittechniek

Ontspruitend uit dezelfde problematiek van de mechanische onkruidbestrijding zien we een evolutie in spuittechniek. Op ons groenteveld zullen 3 verschillende specifieke machines te zien zijn. Efficiënter inzetten van gewasbescherming is hierbij belangrijk waarbij driftreductie vaak centraal staat.

 

Irrigatie

In tegenstelling tot de voorbije jaren was de zomer van 2021 erg nat maar door de klimaatverandering blijft de kans op droge zomers en de nood aan irrigeren groot. Efficiënte beregeningssystemen, monitoring- en controlesystemen, draadloze kraan- en pompsturingen met flowbewaking en bodemvocht, T°, RV- sensoren worden toegelicht. Spranco-Matic demonstreert met de Fasterholt, Raindancer, Spherag en ook het controlesysteem van Crodeon komt aan bod. Op een toestel van Farmstore wordt de Guncorner gedemonstreerd.

 

Plant- en oogstmachines

Ingro heeft voor hun leden een machinepool ontwikkeld met schijveneg, klepelmaaier, greppelfrees en automatische Agriplanter. De spectaculaire Agriplanter zal dan ook demonsteren. Ook andere (automatische) plantmachines zullen demonsteren. Onder andere de Futura (Twin) van Ferrari en de Fedele zullen demonstreren.

Ook de klassieke rooidemonstraties in prei zullen opnieuw doorgaan. Net zoals in 2017 rooien we opnieuw uien tijdens de beurs.

 

Zaadhuizen

De groentezaadhuizen BASF-Nunhems, Bejo, De Groot en Slot, Hazera, Rijk Zwaan, Sanac-Seminis hebben een stand op het groenteplatform. Hun recente preirassen voor de herfstteelt werden door het PCG aangeplant zodat een objectieve vergelijking mogelijk is. Diverse uienrassen werden uitgezaaid in een onafhankelijke proef van het PCG. Van deze rassenproef zal een uittreksel te zien zijn op de Werktuigendagen. Op die manier kunnen de landbouwers zelf de rassen beoordelen en aansluitend de betrokken zaadfirma’s aanspreken.

 

Aanpak rondgang

Zowel op zaterdag als op zondag worden twee geleide demomomenten voorzien doorheen het groenteveld op de Werktuigendagen. De verschillende thema’s komen uiteraard aan bod (mechanische onkruidbestrijding, irrigatie, plantmachines, spuittechniek, …). Verzamelplaats is de tent van het PCG/Ingro (stand nr. 651) op het groenteplatform in de Warandestraat vlakbij inkom 2.
’s Ochtends worden jullie verwelkomd met een koffie en een koffiekoek, in de namiddag zal er na de rondleiding een drankje met een taartje voorzien zijn (beide i.s.m. Ingro).

 

Wanneer

25 & 26 september 2021

Zowel zaterdag als zondag:

  • 10u00
  • 15u30 (aansluitend op de demo MOB in mais.)

 

Waar

Axelwalle, Heurne, Oudenaarde
Heurne, naast de N60 Gent-Oudenaarde

Locatie en parking
De locatie is niet dezelfde als deze van twee jaar geleden. Het groenteperceel is gelegen in de Warandestraat te Oudenaarde vlakbij inkom 2.

U parkeert het best op parking P2, gelegen op wandelafstand van inkom 2 en dus ook het groenteveld. Deze is vanaf de N60 vlot te bereiken via de Weihagestraat.

  • Komende vanuit Oudenaarde wordt u automatisch afgeleid naar deze parking.
  • Komende vanuit Gent moet u de eerste parking voorbij rijden en aan het groot rondpunt (La Reine de l’escaut se lève) keren en vervolgens de signalisatie richting de parking volgen.

 

Meer info?

Groenteplatform op Werktuigendagen 2021

Print

Aantal keer bekeken (1049)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x