Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Actueel nieuws

Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Telers met Verticillium problemen in aubergine gezocht!

Herken je onderstaande symptomen en zie je het zitten om in 2022 een proefje aan te leggen op jouw bedrijf?

Auteur: Stefanie De Groote/dinsdag 10 augustus 2021/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, aubergine_BIO, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

In een tunnelteelt aubergine is Verticillium een probleem dat bij vele telers de kop op steekt. Dit is een schimmel die aanwezig kan zijn in de bodem en zorgt voor verstopping van de vaatbundels waardoor de plant slap gaat hangen. Dit slap hangen van een deel van de bladeren of zelfs maar de helft van een blad zijn typische symptomen. De stukken die slap hangen, verkleuren vervolgens geel en gaan uiteindelijk afsterven/opdrogen.

Om telers een leidraad te geven in rassenkeuze loopt een CCBT- project waarin acht verschillende rassen paarse aubergine met elkaar vergeleken worden op vlak van opbrengst en ziektegevoeligheid. Bijkomend worden de verschillende rassen geënt en ongeënt met elkaar vergeleken om zo na te gaan of enten van aubergine een meerwaarde is voor een tunnelteelt.

In 2022 willen we de meest beloftevolle rassen zowel geënt als ongeënt valideren op praktijkbedrijven die last hebben van Verticillium. Praktisch houdt dit in dat het PCG planten en een bodemanalyse voorziet en van jou verwachten we enkel dat je op regelmatige basis de gezondheid van de verschillende planten bijhoudt.

Herken je onderstaande symptomen en zie je het zitten om in 2022 een proefje aan te leggen op jouw bedrijf?

Vul dan zeker deze korte vragenlijst in !

 

Foto 1: Symptomen van Verticillium in aubergine
   
Foto 2: Symptomen van Verticillium in aubergine
     
Foto 3: Symptomen van Verticillium in aubergine
 
Foto 4: Symptomen van Verticillium in aubergine

 

 

 

Meer info?

Stefanie De Groote

Print

Aantal keer bekeken (4091)/Commentaren (0)

Links

x
soap2day