X
GO

Actueel nieuws

Bloemkool tweede vrucht industrie: Naast Giewont enkele recentere rassen

Bloemkool tweede vrucht industrie: Naast Giewont enkele recentere rassen

Actualiteiten openluchtteelten mei 2020

Auteur: PCG openluchtteam/woensdag 20 mei 2020/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, bloemkool_OL, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

De zaai voor de tweede vrucht is volop gestart. Het veruit belangrijkste ras is nog steeds Giewont.

Giewont wint zelfs nog steeds marktaandeel omwille van de goede rooskwaliteit en het productiepotentieel maar de rassenkeuze wordt op sommige bedrijven aangevuld met enkele vroege rassen. David en Fortaleza zijn in het vroegere segment veel gemaakte keuzes. Diverse zaadhuizen doen ook pogingen om de kwaliteit van Giewont te evenaren of zelfs te verbeteren. Momenteel worden rassen aangeboden die het gat met de koploper wat kunnen verkleinen, namelijk Java, Durok en Gieflor.

 

Niet te vroeg en zeker niet te laat planten

Rassen zoals Giewont of Gieflor worden best uitgeplant tussen 25 juni en 10 juli. Enkel op zware grond kan er een vijftal dagen vroeger geplant worden.

Indien Giewont te vroeg wordt uitgeplant, kan de oogst aanvangen in september, een tijdstip waarop de fabrieken nog geen bloemkool verwerken. De kans op schade zoals tipburn neemt ook toe en er is mogelijks meer nood aan beregening. De kans op een meer gespreide oogst is ook groter. Door het extreme weer van de voorbije jaren kwam de oogst later dan gepland.

Dit zou sommige telers kunnen doen beslissen om vroeger te starten. Niet doen dus! 
 

Print

Aantal keer bekeken (812)/Commentaren (0)

Links

x