GO

Nieuws

Alternatieve sla lollo bionda en lollo rossa irrigatie 2020

Alternatieve sla lollo bionda en lollo rossa irrigatie 2020

Demonstratie irrigatietool in alternatieve sla op lichte grond - lollo bionda en lollo rossa 2020

Auteur: Waverijn Anne/donderdag 18 maart 2021/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bladgewassen_GG, alternatieve_sla_GG, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, DOBI, Proefverslag, Leden

Na afloop van het REDUNG project werden op vraag van de sector inspanningen geleverd om de praktijkklare tool (MIRLET app) bruikbaar te maken in alternatieve bladgewassen. Het evapotranspiratie-model werd aangepast, zodat berekende verdamping in 5 alternatieve ‘kroppende’ slatypes (Lollo Bionda, Lollo Rossa, groene en rode eikenblad en groene multileaf) en in witte selder overeenstemt met de werkelijke verdampingsverliezen. Ook de applicatie werd dusdanig aangepast, zodat bij selectie van het type bladgewas, de correcte parameterwaarden worden gebruikt ter bepaling van het waterverbruik.

De proef werd aangelegd om deze aangepaste irrigatietool te demonstreren in alternatieve sla, Lollo Bionda en Lollo Rossa. Hierbij wordt één deel van het gewas beregend volgens de adviezen komende uit de irrigatie-tool. Het andere deel wordt op basis van gewasstand en ervaring beregend door de teeltverantwoordelijke. Irrigatiehoeveelheden, kropgewichten en kropkwaliteit worden geregistreerd.

De kernvragen zijn:

  • Hoeveel l/m² heeft een Lollo Bionda en Lollo Rossa teelt nodig op een lichte zandgrond?
  • Kunnen we de alternatieve slasoorten, Lollo Bionda en Lollo Rossa, telen met de hoeveelheid watergift die bepaald wordt door de MIRLET-irrigatietool?

 

Objecten

Object

Ras

Zaadhuis

Opmerking

Type sla

1

Lugano

Rijk Zwaan

volgens model (irrigatietool)

Lollo Bionda

2

Satine

Rijk Zwaan

volgens model (irrigatietool)

Lollo Rossa

3

Lugano

Rijk Zwaan

inschatting teler (standaard)

Lollo Bionda

4

Satine

Rijk Zwaan

inschatting teler (standaard)

Lollo Rossa

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen

 

Met de steun van

In het kader van het Dept. L& V-project 'Demonstratie van een ondersteuningstool voor beredeneerde irrigatie in bladgewassen onder glas'

publicatiejaar2020
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Alternatieve sla
Print

Aantal keer bekeken (15402)/Commentaren (0)

Tags: irrigatie

Links