X
GO

Actueel nieuws

Verwerking en afzet kruiden: groeiend potentieel!

Verwerking en afzet kruiden: groeiend potentieel!

In het kader van het Leader-project ‘Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting’

Auteur: Tack Annelien/donderdag 18 juni 2015/Categorieën: Kruiden, algemeen_kruiden_KR, Projecten, Leader, KLEM2 KLEV2, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Het verhandelen van verse kruiden blijkt tot op heden geen evidente zaak te zijn. De beperkte houdbaarheid blijft voor een deel van de consumenten een struikelblok om met verse kruiden te werken. Vele kruiden zijn echter ook ideaal voor verschillende verwerkingsprocessen. Hierbij moet, zoals voor andere voedingsmiddelen, wel rekening gehouden worden met traceerbaarheid en voedselveiligheid. Het marktpotentieel voor het verwerken van verse kruiden tot een gebruiksvriendelijker, aantrekkelijk product blijkt in ieder geval gunstig te zijn.

Binnen het Leader-project 'Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting' leggen we ons op het proefcentrum in Kruishoutem toe op het begeleiden van kruidentelers en -verwerkers in het verwezenlijken van dit potentieel. Beide groepen kunnen hierbij genieten van individuele begeleiding en advies. Ook vragen over smaak en inhoudsstoffen van kruiden kunnen binnen het project worden onderzocht.
We willen actieve spelers in contact brengen met collega’s, geïnteresseerden of potentiële afnemers. We geven in dit artikel een overzicht van enkele bedrijven die actief zijn in de kruidenteelt of initiatieven genomen hebben voor de verwerking van kruiden.

 

Herbafrost

Het kruidenverwerkend bedrijf Herbafrost, dat ondertussen is uitgegroeid tot één van de marktleiders opwereldschaal, is gespecialiseerd in versgevroren kruiden. Ze zijn gevestigd in Hulshout en Diksmuide-Vladslo en werken samen met zowel conventionele telers als biologische telers. Om tegemoet te komen aan de grote vraag zijn ze steeds op zoek naar kruidentelers (gangbaar + bio) om mee samen te werken. Meer info via Herbafrost..

Kruidenverwerkend bedrijf Herbafrost

Foto: Kruidenverwerkend bedrijf Herbafrost

 

Aarde-nd-werk

In april 2013 werd de coöperatie Aarde-nd-werk cvba-so opgericht. Deze vennootschap houdt zich bezig met lokale kruidenteelt (waar mogelijk via georganiseerde wildpluk), het drogen van kruiden en uiteindelijk het lanceren van kwalitatieve biologische streekproducten met verkoop in de korte keten. Naast de teelt- en verwerkingsactiviteiten neemt de coöperatieve ook deel aan toeristische en educatieve activiteiten. Vanaf maart 2014 lanceert Aarde-nd-Werk onder de naam ‘Kleur en Kruid©’ vier nieuwe productlijnen van plantenpoeders met 100% lokale herkomst en biologisch gecertificeerd. Meer info via Aarde-nd-werk.

 

Kombucha

Binnen het Leader-project ‘Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen’ werd via een wedstrijd voor middelbare scholen een kruidenkombucha ontwikkeld met kruiden van de Vlaamse Ardennen. Een kombucha is een drankje dat ontstaat door fermentatie van gezoete thee. Het winnende recept wordt momenteel verder op punt gesteld aan de hand van smaakonderzoek uitgevoerd door het proefcentrum. Het uiteindelijke doel is om deze kombucha op de markt te brengen, met nadruk op lokale teelt en verwerking van de kruiden. Voor de afzet wordt op dit ogenblik voornamelijk gedacht aan voedselteams.

 

Kombucha drankje

Foto: Kombucha drankje

 

Kruidenthee

Via haar opleiding tot apotheker kreeg Evelien Deboyser reeds een grote interesse in kruiden. Na een opleiding herborist besloot zij zich verder te verdiepen in het drogen en verwerken van kruiden. Haar project focust op het samenstellen van lokaal geteelde, biologische kruidentheemengelingen. Hiervoor is ze nog op zoek naar telers die kunnen voorzien in beperkte hoeveelheden kruiden.

 

Drogen van kruiden

De Kruiderie, onderdeel van vzw Loca Labora, is ondertussen meer dan 25 jaar actief. Naast de verkoop van kruidenplantgoed houdt de Kruiderie zich ook bezig met de verse afzet en het drogen van kruiden. Zij beschikken over een grote drooginstallatie die tevens ter beschikking wordt gesteld tegen uurtarief. Ook de inzet van arbeidskrachten is mogelijk. Telers en verwerkers kunnen steeds bij hen terecht voor het drogen van hun kruiden. Meer info via Loca Labora.

Voor telers die willen experimenteren met het drogen van kruiden is er ook een kleine droogoven te huur op het PCG voor een heel schappelijke prijs. Wie hier graag eens gebruik wil van maken, kan steeds contact opnemen met Annelien.

 

Verwerking en afzet kruiden: groeiend potentieel!

 

Interesse?

Wil je actief deelnemen aan het project als teler, verwerker of afzetorganisatie? Neem gerust contact op via Annelien

 

In samenwerking met

Deze proef kwam tot stand binnen het Leader-project 'Kruiden: verwerking en vermarkting'.

      

Print

Aantal keer bekeken (8240)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day