X
GO

Actueel nieuws

Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren

Poster CurCol: Transitie naar kurkumine kleuren

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'Curcuma based sustainable colours '

Auteur: Van Havermaet Robin/vrijdag 11 september 2020/Categorieën: Innovaties, andere, Projecten, Europa, Interreg V, North_West_Europe, CURC, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Posters, Niet-leden

Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in plastic en papieren verpakkingen. Het project beoogt drie pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door barrières, business cases en actieplannen te definiëren. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.

Europa produceert ca. 87 miljoen ton verpakkingsafval per jaar. Voor biobased verpakkingsmaterialen, zoals PLA, wordt vaak (industriële) compostering gebruikt. Bij het composteren komen de niet-biologisch afbreekbare, synthetische kleurstoffen vrij. Vele bevatten toxische componenten die zich in het milieu ophopen. Bij het recyclen van papier komen deze kleurstoffen ook in afvalwater terecht. Dit kunnen we tegengaan door natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Projectpartners vanuit Ierland, Duitsland, België en Nederland slaan in CurCol de handen ineen om dit te bereiken.


Transitie naar kurkumine kleuren

De weinige beschikbare biologisch afbreekbare kleurstoffen voldoen niet aan de kwaliteitscriteria, zodat de verpakkingsindustrie deze nu niet als alternatief voor op fossiele grondstoffen gebaseerde kleurstoffen kan inzetten. Kurkumine, een gele natuurlijke kleurstof, wordt al wel gebruikt in voeding en farmaceutische producten. Brede toepassing is belemmerd, voornamelijk door de slechte UV-stabiliteit. Recent onderzoek toont aan dat het mogelijk is de UV-stabiliteit te verbeteren én andere kleuren te genereren zoals rood en blauw. CurCol zet dit onderzoek voort.

 

Doel?
  • Valorisatie van biobased kleurstoffen in biologisch afbreekbare verpakkingen:
  • Introductie van een waardevol gewas in de kasindustrie
  • Identificatie van nieuwe supply chains
  • Groei van banen en economische activiteit
Op langere termijn ondersteunen de nieuwe kennis en transnationale partnerschappen de overgang naar een circulaire en biobased economie. CurCol richt zich op verpakkingen, maar toepassing in bv. textiel en cosmetica is ook mogelijk.


Meer info?
Robin Van Havermaet


Poster 'CurCol - Curcuma based sustainable colours'

In samenwerking met

        

 

Met de steun van

    

 

 


Print

Aantal keer bekeken (2883)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x