GO

Nieuws

Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae

Nieuw samenwerkingsverband in de strijd tegen Acidovorax valerianellae

Acidovoraxbesmetting op uw bedrijf? Verwittig de proefcentra!

Auteur: PCG glasteam/woensdag 15 januari 2020/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bladgewassen_GG, veldsla_GG, Actueel, Niet-leden

Sinds een aantal jaar is infectie met de bacterie Acidovorax valerianellae een wederkerend probleem in de veldslateelt. Hoe gebeurt de insleep en verspreiding van Acidovorax en welke beheersmaatregelen kunnen we toepassen? Het zijn maar enkele van de vele vragen die we nog hebben rond deze vervelende bacterie.

De onderzoekers van het PCG, PSKW, Inagro en ILVO hopen er een antwoord op te vinden via de operationele groep die op 1 december 2019 van start ging. Een operationele groep bestaat uit geïnteresseerde land- en tuinbouwers, adviseurs, onderzoekers, ondernemers en andere actoren die gedurende twee jaar samenwerken rond een concreet vraagstuk uit de praktijk en hiervoor een innovatieve oplossing zoeken.

In de operationele groep van Acidovorax worden de insleep van de bacterie, de infectiebron en verschillende beheersmaatregelen onderzocht en gedemonstreerd. De typisch zwarte, vettige vlekjes op het gewas, die veroorzaakt worden door een infectie met Acidovorax, zorgen voor grote economische verliezen omdat de veldsla niet langer verkoopbaar is. Eén ding is zeker: de bacterie houdt van natte bladeren. Houd er bij het inplannen van de irrigatie dus rekening mee dat de bladnatperiode zo kort mogelijk is.

 

Acidovoraxbesmetting op uw bedrijf?

Verwittig de proefcentra!

Voor het optimaliseren van een detectiemethode zijn we nog op zoek naar plantmateriaal besmet met Acidovorax valerianellae. Heb je een (vermoeden van) infectie met de bacterie op je bedrijf, neem dan zeker contact op met PCG glasteam van het PCG en werk mee aan een oplossing voor het Acidovorax-probleem.

Print

Aantal keer bekeken (14405)/Commentaren (0)

Links

123movies