X
GO

Actueel nieuws

Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

Dit jaar extra aandacht vereist voor teeltwissel bij tomaat

We moeten extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

Auteur: PCG glasteam/dinsdag 12 november 2019/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, tomaat_GG, Thema, gewasbescherming, ziekten, Actueel, Niet-leden

Afgelopen teeltseizoen werd bij verscheidene tomatentelers het gewas frequent bespoten met zwavelproducten waardoor Macrolophus zich minder vlot en talrijk kon opbouwen. In 2019 bleef tomatengalmijt beter onder controle, maar Tuta absoluta en Bemisia tabaci kregen meer vrij spel. Door de aanwezigheid van het ToBRFV-virus op enkele tomatenbedrijven bij onze noorderburen, moeten we extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.

 

Het begint allemaal bij een zeer grondige reiniging en ontsmetting tijdens de teeltwissel om probleemloos aan de startlijn te staan volgend seizoen. Zorg ervoor dat tijdens het ruimen van het gewas alle resten goed op de folie terecht komen en er zeker geen onbedekte oppervlakken in contact komen met plantenresten of plantensap. Verwijder ook zeker alle levende en dode gewasresten en los materiaal dat zich op onderdelen van de infrastructuur kan bevinden (vb. buisrails, druppelleidingen, CO2-slangen). Verwijder onkruid zowel in als rondom de kas omwille van mogelijke waardplant voor plagen of ziekten.

Reinig vervolgens de serre-infrastructuur met water en detergent. Pas wanneer er geen zeep- of organische resten meer aanwezig zijn, heeft het zin om gebruik te maken van ontsmettingsmiddelen. In het kader van ToBRFV kunnen we stellen dat producten op basis van de volgende componenten een werking vertonen voor het ontsmetten van één of meerdere materialen binnen een glastuinbouwbedrijf: natriumhypochloriet, kaliumperoxymonosulfaat en de combinatie perazijnzuur met waterstofperoxide. Kijk goed na aan welke dosering de ontsmettingsmiddelen toegelaten zijn en wat de minimale inwerktijd bedraagt.


Het gebruik van een hygiënesluis voor personeel en materiaal blijft belangrijk: zowel voor, tijdens, als na de teeltwissel. Vermijd de insleep van vuil materiaal, zowel van binnen als van buiten het bedrijf (vb. bedrijfsfietsen, -steps e.d. die van afdeling verhuizen, werkmateriaal of karren van externen). Aangezien ToBRFV sinds 1 november 2019 de quarantaine-status kreeg in Europa, zijn er bepaalde maatregelen van kracht: de meldingsplicht in België blijft actief en, aanstaand seizoen kan je als teler een certificaat navragen bij de plantenkweker/zaadleverancier dat de partij door een erkend lab is getest op ToBRFV.Meer info?
Robin Van Havermaet
Print

Aantal keer bekeken (4540)/Commentaren (0)

Links

x