X
GO

Actueel nieuws

Bloemkool industrie herfstteelt: vroegste rassen minder goed dan de voorbije jaren

Bloemkool industrie herfstteelt: vroegste rassen minder goed dan de voorbije jaren

Rassenproef bloemkool tweede vrucht industrie 2019

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/vrijdag 18 oktober 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, bloemkool, Thema, rassen, Actueel, Niet-leden

De rassenproef bloemkool tweede vrucht industrie ligt dit najaar aan in Ingooigem op een lichte zandleemgrond. De diverse rassen zijn gezaaid op 23 mei 2019 in trays (216 planten per tray). Er is geplant op 2 juli 2019 met een plantafstand van 75 cm tussen de rijen en 55 cm in de rij. Gedurende het droog groeiseizoen werd er regelmatig beregend. De kolen hebben niet afgezien van de droogte. De oogst van de vroegste rassen is gestart eind september. Er werd geoogst op 24 en 27 september en op 1, 4, 8 en 11 oktober.

De bloemkoolrassen kenden een behoorlijke gewasontwikkeling maar de stikstofvoorraad was begin september heel laag waardoor de koolkwaliteit tot nu toe wat minder goed was.

 

Tabel 1.– Rassenoverzicht bloemkool tweede vrucht industrie 2019

Tabel 1.– Rassenoverzicht bloemkool tweede vrucht industrie 2019


Rasbespreking
Het vroegste ras is David die een bloemkool vormt van een matige kwaliteit maar David blijkt toch minder goed dan de voorgaande jaren. Vooral bij de latere oogstbeurten zijn de kolen van een mindere kwaliteit.

 

SVAC7133 is ook zeer vroeg. Dit ras vormde zeer witte maar parapluvormige kolen die wat korrelig, niet vast en zeer graterig zijn. De onderste roosjes zijn zeer zacht.

Fortaleza is eveneens vroeg met een matige kwaliteit en teveel droge roosjes. Er komen ook gekloven kolen voor.

Clarina vormt onvoldoende blad maar levert vaste en stevige kolen die wat gelig zijn. Eigenlijk moest Clarina wat kleiner gesneden worden om een goede kwaliteit te behouden.

Toledo kende een goede gewasontwikkeling. De eerste oogstbeurten zijn kolen gesneden met een behoorlijke kwaliteit (vast met goede vorm en weinig losse roosjes).  Bij de latere oogstbeurten zijn de kolen zachter met wat lossere roosjes. 

Gohan kende een goede gewasontwikkeling en een vrij goede koolkwaliteit (redelijk vast, rond, weinig losse roosjes) maar de koolkleur bleek snel te vergelen. 

Java is ondertussen volledig weggeoogst. Ook hier is gestart met een goede koolkwaliteit. Java blijkt dit jaar echter niet goed zelfdekkend te zijn - waardoor wat geler - maar vormt een vaste ronde kool met goed een gesloten onderzijde en geen losse roosjes. De kwaliteit is wel minder goed dan vorig jaar. Is op dit ogenblik toch nog de beste uit de proef.

De laatste oogstbeurt zijn wij aan het snijden in Durok. Het is een laat ras en geeft zeer vaste en ronde kolen met een goede kleur. Nog geen harigheid en/of mos of roodverkleuring werd er waargenomen zoals de vorige jaren (ook in eerste vrucht 2019). Het gewas is niet echt riant ontwikkeld. Het levert wel zware kolen met hoog soortelijk gewicht die heel hard zijn, een goede kleur en een gesloten onderzijde hebben. 

Jericho is eveneens een laat ras en vormt een zeer ontwikkeld gewasvolume maar met een slordige plantopbouw (hoog op stam). Het levert kolen van een minder goede kwaliteit (zachter en snel losse roosjes).


Op 11 oktober is er nog bijna niets gesneden in de belangrijkste rassen voor de herfstteelt Giewont en Gieflor. De koolkwaliteit van Giewont ziet er voorlopig uitstekend uit. De eerste kolen worden behoorlijk groot gesneden met hoge stukgewichten als gevolg.

 

Meer info?
Robrecht Winnepeninckx

Print

Aantal keer bekeken (3012)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Links

x