X
GO

Actueel nieuws

Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien

Driftreducerende doppen geven goed spuitresultaat in uien

We testten spuitdoppen met 50, 75 en 90% driftreductie.

Auteur: Cap Nathalie/vrijdag 18 oktober 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Uien, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, SPUIT, Thema, gewasbescherming, onkruiden, plagen, ziekten, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

In uien werd de efficiëntie van verschillende driftreducerende doppen nagegaan voor de bestrijding van onkruiden, trips en valse meeldauw. Door doppen te gebruiken met hoog driftreductiepercentages komen er minder gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen terecht en kan je tegemoetkomen aan de wettelijke productspecifieke bufferzones. We testten spuitdoppen met 50, 75 en 90% driftreductie.

 

Tabel 1 geeft een overzicht van de gebruikte doppen. Het gebruik van minimum 50% driftreducerende doppen is sinds 1 januari 2017 verplicht in het kader van Geïntegreerde Gewasbescherming (IPM). Alle gebruikte doppen resulteerden in een even goede onkruid- en tripsbestrijding. Valse meeldauw kwam niet voor in de proef.

 

Tabel 1. – Overzicht van de geteste doppen

Tabel 1. – Overzicht van de geteste doppen

Belangrijk is om je doppen bij de juiste druk te gebruiken. Als je de doppen gebruikt aan een te lage (of te hoge) druk, dan is het spuitbeeld niet correct en dat kan een invloed hebben op het resultaat van de bespuiting. Hogedruk-luchtmengdoppen (bv. Lechler ID3, Albuz AVI …) gebruik je best aan een minimum druk van 4 bar voor een mooi egaal spuitbeeld. Bij lagedruk-luchtmengdoppen (bv. Agrotop AirMix, Lechler IDK …) krijg je dit egaal spuitbeeld al vanaf een druk van 2 bar. Een correct gebruik van de doppen resulteert in een goede werking.

 

Meer info?
Nathalie Cap

In samenwerking met 
Demonstratieproject duurzame landbouw Dept. L & V ‘Innovatieve spuittechnieken in de groenteteelt: Driftreductie en precisiebespuitingen’.

  


Print

Aantal keer bekeken (4761)/Commentaren (0)

Links

x