X
GO

Actueel nieuws

Het proefveldbezoek bataat op PCG kon rekenen op heel wat belangstelling

Het proefveldbezoek bataat op PCG kon rekenen op heel wat belangstelling

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen'

Auteur: Tack Annelien/vrijdag 27 september 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere gewassen, bataat, Innovaties, bataat, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BATAAT, Thema, teelttechniek, Voorlichting, proefveldbezoek, Actueel, Niet-leden

Op maandag 2 september ging op het PCG voor de eerste maal een proefveldbezoek door volledig gewijd aan de teelt van bataat. Hoewel deze teelt voor België vrij nieuw is, kon het proefveldbezoek op heel wat belangstelling rekenen uit de sector. Meer dan 40 geïnteresseerden waren aanwezig voor een namiddag die volledig in het teken stond van de ‘zoete aardappel’ die op een paar jaar tijd een duidelijke intrede heeft gemaakt op Vlaamse grond.

Hoewel het gewas dit jaar een iets tragere start nam door een koudere meimaand ten opzichte van 2018, zien de tussentijdse oogstbeurten er veelbelovend uit. Net zoals in 2018 treffen we eind augustus bij verschillende rassen reeds een bruto-opbrengst van ongeveer 1 kilogram per plant aan (plantdichtheid: 0,75m x 0,30m). De meer rechte en uniforme knolgroei die we vorig jaar zagen bij het planten van slips in vergelijking met het planten van reeds gewortelde plugplanten, zien we ook nu reeds in het veld.

Tijdens het proefveldbezoek werden verschillende machines gedemonstreerd die kunnen ingezet worden in de teelt van bataat. Tuinbouwloonwerk Debusschere uit Kortemark demonstreerde een machine om schuine gaten te ponsen op ruggen voor de manuele aanplant van slips, een plantmachine van het merk Checchi & Magli om gewortelde plugplanten te planten op ruggen met folie en een oogstmachine om bataat te rooien in kisten. Het Nederlandse mechanisatiebedrijf ‘Nanne Kooiman’ demonstreerde een Ferrari plantmachine voor het planten van plugplanten en een Japanse 1-rijige plantmachine van het merk Iseki voor het planten van slips in ruggen met folie. PCA demonstreerde de nieuwe 2-rijige loofklapper van het merk Baselier die voor het loofklappen van bataat zal uitgerust worden met extra schijven die het lange loof tussen de ruggen afsnijden om verstrikken van resterend loof in de oogstmachine te vermijden. PCG demonstreerde hoe de proefvelden worden gerooid met een AVR aardappelrooier die de knollen met voldoende aarde uit de grond licht en terug neerlegt op het veld. De knollen worden vervolgens manueel opgeraapt. Op die manier worden zo min mogelijk beschadigen gemaakt aan de schil van de knollen en krijg je een heel mooi product voor afzet op de verse markt. Voor het rooien van kleinere oppervlaktes krijg je op deze manier nog steeds het mooiste eindproduct.

 

Klik hier naar de Bezoekersgids proefveldbezoek bataat 2019

 

Meer info?
Annelien Tack

 

In samenwerking met
Vlaio LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’


Print

Aantal keer bekeken (8831)/Commentaren (0)

Links

x