X
GO

Actueel nieuws

Terugblik demo wortelen Westrozebeke

Terugblik demo wortelen Westrozebeke

In samenwerking met Departement Landbouw en Visserij, PCG, Ingro, Green Farm, Inagro en BB - Vrijdag 06.09.2019 - Westrozebeke

Auteur: DE REYCKE LUC/maandag 23 september 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Schermbloemigen, wortel, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Voorlichting, studiedag, Actueel, Niet-leden

Tijdens de demodag, georganiseerd door de Vlaamse Overheid op 6 september, kwamen verschillende teelttechnische aspecten aan bod: demo’s met verschillende rassen, bestrijding van ziekten en preivlieg, onkruidbestrijding, zowel chemisch als mechanisch, bodemkwaliteit en irrigatie. 

 


Onkruidbestrijding
Mechanisch bestrijden van onkruid neemt toe. Naast een herbicidenproef lag eveneens een demo mechanische onkruidbestrijding. Door het wegvallen van herbiciden (o.a. Linuron) is onkruidbestrijding moeilijker geworden en blijft er na de laatste onkruidbestrijding soms nog onkruid over. Vooral zwarte nachtschade vormt een probleem. Sommige constructeurs/loonwerkers hebben dit aangepakt door machines te ontwikkelen om het onkruid mechanisch te verwijderen in de wortelteelt op ruggen. Bijkomend voordeel is dat er ook kan aangeaard worden waardoor er minder groene koppen aanwezig zijn. Andere loonwerkers hebben dan weer een spuittoestel ontwikkeld om onderbladbespuitingen te kunnen uitvoeren waarbij het wortelloof niet geraakt wordt.


Terugblik demo wortelen Westrozebeke

Foto: Onderbladbespuitingen in wortelen.


Verschillende strategieën werden in de demo toegepast. Een aandachtspunt zowel bij onderbladbespuitingen als bij schoffelen/aanaarden is dat je beter niet wacht tot er groot onkruid staat. 


Schoffelen en aanaarden zorgt ook voor enkele voordelen zoals: 
  • Minder waterafloop van het veld bij felle regen
  • Betere waterverdeling, insijpeling in het veld
  • Betere capillaire werking
  • Meer zuurstof in de grond
  • Minder herbiciden nodig waardoor minder kans op remming en/of residu in de geoogste wortels


 
Rijenfrees - Loonweren Defour

    
Rijenfrees - Loonweren Defour

 
   Foto: Rijenfrees (Loonweren Defour).

  Foto: Schoffel/aanaarden (Loonwerken Stragier-Gesqiuère).


 


Verschil kwaliteit wortelen bij aanaarden en bij niet aanaarden

Foto: Verschil kwaliteit wortelen bij aanaarden (links) en bij niet aanaarden - groene koppen (rechts).

 

Klik hier naar Bezoekersgids demoplatform wortelen 2019

 


Print

Aantal keer bekeken (1732)/Commentaren (0)

Links

x