X
GO

Actueel nieuws

Tomaat coeur de boeuf consumentenonderzoek 2012

Tomaat coeur de boeuf consumentenonderzoek 2012

Consumentenonderzoek coeur de boeuf rassen 2012

Auteur: Jana Van Steenkiste & Saskia Buysens/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, tomaat_BIO, Smaak, Vruchtgewassen_SM, tomaat_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek Coeur de boeuf werd nagegaan wat de invloed van rassenkeuze is op de acceptatie van deze tomaten door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur.

Tijdens de opendeurdag voor het grote publiek op het bedrijf van Cindy en Krist Hamerlinck in Assenede werden de bezoekers uitgenodigd om deel te nemen aan een smaakonderzoek 'coeur de boeuf' tomaten. Vier rassen afkomstig van verschillende bedrijven werden beoordeeld op smakelijkheid, smaak, zoet- en zuurheid, textuur, sappig- en stevigheid en taaiheid van de schil door 150 personen.

Cauralina (Gautier) en Corazon (Clause) hebben de lekkerste coeur de boeuf tomaten, gevolgd doorTomawak (S&G). De tomaat Rugantina (Rijk Zwaan) valt wat tegen voor de proevers.

Rugantino tomaten hebben een minder goede smaak en textuur. Vooral de zoetheid is wat te weinig; zuurheid, sappigheid en stevigheid alsook taaiheid van de schil van de vruchten zijn goed.

Cauralina tomaten hebben een goede smaak, zijn optimaal van zoetheid maar ietsje te zuur, ook de textuur is heel goed (de beste van allemaal), al is hun sappigheid, stevigheid en taaiheid van de schil wat te hoog.

Corazon tomaten hebben ook een goede smaak, zijn heel zoet (soms een beetje te) en perfect van zuurheid. Hun textuur is ook goed al is, net zoals voor het ras Cauralina, de sappigheid, de stevigheid en de taaiheid van de schil wat te hoog.

Tomawak tomaten tenslotte hebben ook een goede smaak en textuur, zoetheid en zuurheid zijn bijna perfect en weer zijn sappigheid, stevigheid en taaiheid van de schil wat aan de hoge kant.

Wel dient opgemerkt te worden dat de tomaten afkomstig waren van verschillende bedrijven en dat naast ras ook teelttechniek, plantdatum, … een rol kan gespeeld hebben in de bekomen resultaten.

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek coeur de boeuf rassen 2012

publicatiejaar2012
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (15826)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x