X
GO

Actueel nieuws

Groenbedekkers - deel 2 vernietigingsdemo met machines 2017

Groenbedekkers - deel 2 vernietigingsdemo met machines 2017

Demo vernietiging mengsels groenbedekkers op Werkttuigdagen 2017 - deel 2 vernietigingsdemo met machines

Auteur: Lauwers Lore/vrijdag 15 december 2017/Categorieën: Openluchtteelt, Bodem en bemesting, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, ABC, Thema, bemesting, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Niet-leden

Het demonstratieproject ‘Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ bevat 3 thema’s om op bedrijfsniveau het koolstofgehalte te doen toenemen:

  • Teeltrotatie: groenbedekkers en de mogelijkheid van tussenzaai/onderzaai
  • Composteren, fermenteren en toepassen van koolstofrijk materiaal
  • Gebruik van bewerkte mestproducten om meer organisch materiaal aan te brengen

 

Binnen het eerste thema is in Oudenaarde een demonstratieveld aangelegd met 21 mengsels van groenbedekkers. 20 daarvan zijn commerciële mengsels en 1 is een eigen samengesteld mengsel. Het stikstofverloop in de bodem, alsook de gewasinhoud van de groenbedekkermengsels kan je terugvinden in ‘ Demo groenbedekkermengsel WTD, deel 1: gewasontwikkeling en opname’. Tijdens de twee dagen van de Werktuigendagen 2017 konden de bezoekers de 21 mengsels bezoeken en de tussentijdse resultaten ervan bekijken.

 

Daarnaast werd er tijdens de Werktuigendagen op het demonstratieveld groenbedekkers een vernietigingsdemonstratie georganiseerd. Twaalf verschillende machines vernietigden allen hetzelfde mengsel (EAG matacelie van Aveve, 60% gele mosterd en 40% facelia). Dit om onderlinge vergelijking te kunnen tussen de machines. Er is steeds meer aandacht voor het machinaal vernietigen van EAG mengsels omdat deze sinds kort niet meer vernietigd mogen worden met herbiciden. Ook zijn de winters in Vlaanderen vaak niet sterk genoeg om het gewas volledig kapot te vriezen. Maar niet elke groenbedekker laat zich even makkelijk vernietigen. De vernietigingsdemonstratie vond plaats op zaterdag 23 september en is gefilmd met GoPro camera’s op en naast de tractoren. Het filmpje was gedurende de rest van het weekend te zien op het groot scherm naast het veld. De machines zijn ook een heel weekend naast hun resultaat blijven staan. Het filmpje kan je hier bekijken..

 

Er was veel aandacht voor de vernietigingsdemonstratie. De demonstratie is goed en veilig verlopen. Sommige machines kunnen het groenbedekkermengsel volledig onderwerken. Bij andere kan je nog oogstresten op het veld zien na vernietiging.


Lees het volledig rapport Demo vernietiging mengsels groenbedekkers op Werkttuigdagen 2017 - deel 2 vernietigingsdemo met machines en Demo vernietiging mengsels groenbedekkers op Werkttuigdagen 2017 - deel 1 gewasontwikkeling en opname


In samenwerking met
Het demonstratieproject ‘Het ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’.

  

 

publicatiejaar2017
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Groenbedekkers / bemesting
Print

Aantal keer bekeken (1503)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x