X
GO

Actueel nieuws

Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag

Bataat nu ook als teelt in de verzamelaanvraag

Er werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen

Auteur: Tack Annelien/vrijdag 9 augustus 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere gewassen, bataat, Innovaties, bataat, Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), BATAAT, Andere, PRONC, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, proefverslag, Actueel, Niet-leden

De teelt van bataat heeft op een paar jaar tijd een duidelijke intrede gemaakt op Vlaamse grond. Na een eerste kennismaking met de teelt op een aantal bedrijven in 2017, goed voor een 10-tal hectare, werd in 2018 ruim 40 hectare bataat geteeld. Dit jaar werd bataat toegevoegd als teelt in de verzamelaanvraag en werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen. 

Om een antwoord te bieden op de vragen van de sector heeft PCG ook dit jaar verschillende proeven aangelegd in het kader van het Vlaio LA-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen”. Zo ligt op PCG een uitgebreide rassenproef aan met maar liefst 19 verschillende rassen met knollen met zowel oranje, wit als paars vruchtvlees. Verder ligt een herbicidescreening aan waarin gekeken wordt naar de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in de teelt van bataat. Als laatste ligt een grote demonstratieve teelttechnische proef aan waarin het manueel planten van slips wordt vergeleken met het machinaal planten van gewortelde planten in paperpot. Ook wordt het effect van stikstofbemesting gedemonstreerd en wordt watergift via vloeidarmen in de rug vergeleken met watergift van bovenaf via tiksproeiers. 

Uit de proeven van de voorbije jaren is gebleken dat de kwaliteit van het plantmateriaal niet bij alle leveranciers op hetzelfde niveau is. Via herhaaldelijk vegetatief vermenigvuldigen is het mogelijk dat virussen geslopen zijn in het plantmateriaal. Dit is meestal niet zichtbaar bij het planten, maar kan later in de teelt zichtbaar worden. Mogelijke symptomen zijn dwerggroei van de planten of vlekken die verschijnen op de bladeren.

Om in kaart te brengen welke virussen aanwezig zijn in bataat in Vlaanderen en welk risico deze virussen inhouden, werd een project opgestart samen met ILVO. Bataat telers die vreemde symptomen aantreffen in het veld kunnen bijdragen aan het project door foto’s door te sturen van de symptomen naar annelien[at]pcgroenteteelt.be. Op basis van de foto’s wordt dan beslist om een eventuele virusanalyse uit te voeren.

In samenwerking met
Vlaio LA-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’ en Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu project RI 18/A-293 PRONC-BE ‘Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’


Print

Aantal keer bekeken (6516)/Commentaren (0)

Links

x