X
GO

Actueel nieuws

Komkommer rassen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2019

Komkommer rassen aqua- en hydroponicteeltsysteem 2019

Vergelijkende rassenproef komkommer in aqua- en hydroponicteeltsysteem met focus op zouttollerantie 2019

Auteur: Crappé Sara/vrijdag 19 juli 2019/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, komkommer, Innovaties, aquaponics, Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, AQUA-VLAN2, Thema, rassen, teelttechniek, Voorlichting, proefverslag, projectinfo, Proefverslag, Leden

De wereldwijde visconsumptie stijgt, maar de wildvangst stagneert al jaren. Om te blijven voldoen aan de stijgende vraag, kan aquacultuur een oplossing bieden. Onder aquacultuur wordt de teelt van aquatische producten zoals vis, schaal- en schelpdieren en waterplanten verstaan. Er bestaan veel verschillende teeltmethodes in de aquacultuursector, maar die zijn niet allemaal even duurzaam. De meest duurzame manier om vis te telen is in een RAS, een recirculerend aquacultuur systeem. In zo’n systeem is er geen direct contact tussen het teeltsysteem en de omgeving. De vissen zwemmen in tanks waarvan het water continu gefilterd en gerecirculeerd wordt, vergelijkbaar met een hydroteeltsysteem. Op regelmatige basis moet echter een deel van het water ververst worden en wordt er afvalwater gecreëerd binnen het aquacultuur teeltsysteem. Dit water kan echter niet zomaar geloosd worden in het oppervlaktewater, het is rijk aan stikstof en fosfor. Deze nutriënten zijn wel waardevol voor de teelt van gewassen, en zo wordt dus de link met de hydroteelt van groenten gemaakt.

 

Alle dierlijk leven heeft natrium nodig om goed te ontwikkelen, vissen dus ook. Voor planten is dit echter geen essentieel element en wordt getracht de input van natrium zoveel mogelijk te vermijden. Het nodige natrium wordt via het voeder aan de vissen gegeven. Vooral vismeel, dat toegevoegd wordt aan voeder van carnivore vissen, is rijk aan natrium. Een vissoort die vegetarisch opgekweekt kan worden, zoals de Omegabaars, heeft daarom meer dan een streepje voor. Omdat zouttolerantie extra belangrijk kan zijn bij teelt in aquaponics, was dat de focus van het onderzoek op komkommer in een aquaponic teeltsysteem.

 

In deze proef werden drie behandelingen getest: hydroponics met gebruik van regenwater, aquaponics met gebruik van afvalwater van de viskweek en hydroponics waarbij handmatig NaCl werd toegevoegd aan het recept om een hoger zoutgehalte te verkrijgen. In de proef werden 3 variëteiten (Proloog, Hi-Power en Topspin) uitgeplant in elke behandeling. Er werd geplant op 17/1/2019, de eerste oogst volgde op 22/2/2019 en de proef werd beëindigd op 3/5/2019. In de aquacultuurafdeling werd gekozen voor Omegabaars (Therapon barcoo) in het RAS systeem.

 

Besluit

Dit artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen

 

In samenwerking met
Interreg Vlaanderen Nederland (Aquavlan 2)

    

 

publicatiejaar2019
afdelingGangbaar glas
Teelt of thema
  • Aquaponics
  • Komkommer
  • Vis
Print

Aantal keer bekeken (4587)/Commentaren (0)

Links

x