X
GO

Actueel nieuws

Plantbakbehandeling met granulaten houden stand tegen koolvlieg

Plantbakbehandeling met granulaten houden stand tegen koolvlieg

Openluchtteelten proeven - Actualiteiten juni 2019

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 18 juni 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen_OL, koolgewassen_algemeen_OL, bloemkool_OL, Thema, gewasbescherming, plagen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Aangezien middelen op basis van chloorpyrifos vanaf volgend jaar niet langer kunnen ingezet worden tegen koolvlieg, testen we dit jaar verschillende combinaties van plantbakbehandelingen en granulaatproefmiddelen voor toepassing aan de plantvoet. Daarnaast testen we in enkele veldjes een plantmachine, die tijdens het planten een kleine hoeveelheid vloeistof mee geeft aan het trayplantje, dit als mogelijke vervanging van de plantbakbehandeling.


De bloemkolen werden geplant op 18 april. De daaropvolgende weken werd een hoge druk van koolvlieg waargenomen en was er in de proef een hoge eiafleg.  De aantasting in de onbehandelde objecten is zwaar tot 65% aangetaste planten. Alle combinaties van plantbakbehandelingen met de granulaatbehandelingen doen het tot nu toe goed.

In het referentie object met de combinatie van Tracer plantbakbehandeling en Pychlorex aan de plantvoet, het aantal aangetaste planten behandeld blijft onder de 2%, net zoals bij de combinaties met de alternatieve granulaten. Ook de solo plantbakbehandeling met Tracer doet het tot nu toe vrij goed, in dit object tellen we tot 8% aangetaste planten. In het object met de plantbakbehandeling met Verimark solo nemen we tot nu toe 7% aangetaste planten waar.


Daarnaast werden ook een aantal objecten aangelegd met afdekking met Howicover. In deze objecten stellen we een verschil vast tussen de duur van de afdekking. Bij de planten waar de Howicover na 6 weken werd verwijderd ligt de schade op 14%, bij de nog afgedekte planten ligt dit op iets meer dan 7%. De vastgestelde aantasting is mogelijks te verklaren doordat de planten pas een dag na plant werden afgedekt. 

In de proef met de plantmachine waarbij bij het planten een puntsgewijze toepassing op het kluitje van de tray wordt toegepast (toepassing Tracer) stellen we duidelijk vast dat deze behandelingswijze de aantasting van koolvlieg niet kan onderdrukken.


Vliegenproef in bloemkool

Foto: Verschil tussen planten zonder (vooraan) en met plantbakbehandeling met granulaat (achteraan).

 

Proefveldbezoek openluchtteelten groenten, bataat en kruiden - dinsdag 25 juni 2019

Proefveldbezoek openluchtteelten groenten, bataat en kruiden - dinsdag 16 juli 2019

Print

Aantal keer bekeken (6619)/Commentaren (0)

Links

x