Vanuit de nationale en internationale politiek wordt veel gesproken over de circulaire economie, en verschillende ondernemingen evalueren reeds hoe ze dit in hun bedrijfsvoering kunnen implementeren. Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.
De spits werd afgebeten door het PCG glasteam die een korte introductie gaf over wat valt te verstaan onder circulariteit toegepast op de land- en tuinbouw. Efficiënt grondstofgebruik is één van de pilaren van circulariteit, en binnen de presentatie werd specifiek gesproken over efficiënt belichten door te werken met de dagelijkse lichtintegraal (DLI) als stuurinstrument. Tot slot is er binnen circulaire glastuinbouw ook een rol weggelegd voor Big Data analyse. Hiervan werd een tip van de sluier gelicht door een oogstvoorspellingsmodel van tomaat voor te stellen.
Bart Vandecasteele van ILVO sprak daarna over grondstofhergebruik als onderdeel van een CO2-neutrale cyclus. Concreet werden duurzame teeltsubstraten en additieven als biochar en chitine voorgesteld die afkomstig waren van lokale reststromen met als doel het gebruik van kunstmeststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en niet-hernieuwbare materialen zoals veen en steenwol terug te dringen. De eerste pottenproef ligt ondertussen al aan om binnenkort de stap naar een praktijkproef te kunnen zetten.
Wanneer we denken aan de toekomst, zijn robots nooit ver weg. Ook dat bewees Thomas Hoeterickx van het bedrijf Octinion die dag. Als Vlaams, innovatief R&D bedrijf heeft het alle kennis en tools in huis om robotisatieprojecten van concept tot realisatie uit te voeren. Hét voorbeeld hiervan was een zelfstandige aardbeiplukrobot die met een specifieke techniek de fragiele aardbeien kan oogsten. Daarnaast werd er nog een heel gamma aan andere robots (UV-robot, oogstkar, scouting, ...) voorgesteld die allemaal uit hetzelfde modulaire design zijn opgebouwd waardoor één toestel eenvoudig van functie kan veranderen.
Daarna nam Maxime Dedecker van 2Grow het woord om de steeds belangrijkere rol van sensortechnologie in een serre toe te lichten. Real-time metingen die onder invloed van bepaalde acties het gedrag van de plant visualiseren kunnen inzicht geven in de manier van teeltsturing. Momenteel biedt 2Grow een sensor en datavisualisatie aan om de sapstroom en stengeldiameter continu te monitoren. Deze modellen worden ondertussen al in verschillende bedrijven in Europa gebruikt, maar Maxime kon ons alvast verklappen dat er meer sensoren in de pijplijn zitten.
Tot slot was het podium na een korte pauze helemaal beschikbaar voor keynote-speaker Henry Gordon-Smith van Agritecture. Wat bij Henry begon als een interesse hoe een kostbaar goed als water voor geopolitieke conflicten kon zorgen, evolueerde verder naar duurzaam grondstofbeheer om uiteindelijk te komen tot stedelijke voedselvoorziening. Agritecture is een adviesbureau dat betrokken is in projecten rond stadslandbouw en verticale productie. Wereldwijd, case per case, begeleidt het ondernemers die binnen hun specifieke situatie aan stadslandbouw willen doen. Henry gaf daarop een breed perspectief aan het technologische niveau van verschillende teeltsystemen, maar belangrijker nog ook de businessmodellen. Zo vertelde hij over mooie succesverhalen, maar ook over projecten die uiteindelijk mislukten. Met deze nuchtere, allesomvattende kijk op urban farming werd het event na nog een laatste panelgesprek en vragenronde ook afgesloten richting een succesvolle avond.
In samenwerking met
In het kader van het LA-traject ‘LightMan: Management van licht in bedekte teelten’ en North Sea Region project ‘SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production’
