X
GO

Actueel nieuws

Tomaat rassen kleine type bio glas 2012

Tomaat rassen kleine type bio glas 2012

Rassenproef kleine types biotomaat glasteelt 2012

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Vruchtgroenten_BIO, tomaat_BIO, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Biologische tuinders stelden zich de vraag welke kleine types tomaat er op de markt waren en welke variëteit dan het meest geschikt zou zijn om te telen in verwarmde kas. Aan de hand van een oriënterende proef wordt duidelijk wat de zaadhuizen op dit ogenblik te bieden hebben.

Bij het uitkiezen van een geschikt ras zal in eerste instantie het type tomaat en de sortering van belang zijn. Tevens moet men er zich van bewust zijn dat hoe kleiner de vruchten, hoe meer plukwerk nodig is om hetzelfde aantal kilo’s te bekomen.

Voor wat betreft de kerstomaatjes komen Conchita (De Ruiter) en TH10 1997 (Nunhems) als beste uit de proef. Beiden hebben eerder bleke vruchten en kunnen in tros geoogst worden. Conchita heeft een grovere sortering, TH10 1997 is gevoelig voor aantasting van echte meeldauw.

Voor het telen van mini pruimtomaten in kas blijken Dunne (Syngenta), Flavorino (Monsanto) en Sunstream (Vitalis) het meest geschikt. Flavorino heeft een grove sortering (vruchtgewicht schommelend rond 30g) en moet eerder voor productie geteeld worden want de Brix-waarde is iets lager. Dunne schommelt rond de 20g vruchtgewicht, bij Sunstream is dit iets minder.

Sunstream heeft een mooie doorkleuring en wordt heel lekker bevonden. McDreamy (Vitalis) zou ook mogelijk zijn maar heeft kleine nadelen zoals de eerder bleke vruchten, gevoeligheid voor echte meeldauw en een mindere smakelijkheid.

Dunne en Flavorino lenen zich het best voor oogst in tros.

Volledig rapport Rassenproef kleine types biotomaat verwarmde kas 2012

publicatiejaar2012
afdelingBiologisch glas
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (8827)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x