X
GO

Actueel nieuws

Spinazie rassen voorjaar tunnel 2012

Spinazie rassen voorjaar tunnel 2012

Rassenproef spinazie voorjaarsteelt in koepel 2012

Auteur: PCG bio beschutte teelt PCG bio beschutte teelt/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Bio_beschutte_teelt, Bladgewassen_BIO, spinazie_BIO, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Spinazie is een gewas dat uiterst geschikt is om te telen in koude kas of plastic koepel. De groente is behoorlijk vorstbestendig. Het belang van de groeiwijze verschilt naargelang het gewas gesneden of geplukt wordt.

Binnen biologische teelt stelt het probleem zich tevens dat slechts beperkt of niet kan behandeld worden tegen schimmelziektes.

De voornaamste ziekte bij spinazie is wolf (Perenospora farinosa) dat een grijs schimmelpluis op de onderkant van het blad vormt. Van deze ziekte zijn verschillende fysio’s bekend, waar de beschikbare rassen al dan niet resistent tegen zijn. De evolutie van de fysio’s gaat heel snel dus ook het rassenaanbod wijzigt regelmatig.

Om de kwaliteit, opbrengst en resistentie na te gaan van de verschillende rassen die op dit ogenblik op de markt zijn, werd een oriënterende rassenproef plukspinazie aangelegd.

Er is een grote verscheidenheid in het rassenaanbod aanwezig naargelang gewasstand, kleur en vorm van het blad. Er kan geen uitspraak gedaan worden voor wat betreft wolfresistentie daar deze schimmelziekte niet aanwezig was tijdens de proef.

Regenade (Bejo), Revere (Bejo) en Racoon (Rijk Zwaan) scoren het best in deze proef. Deze rassen behalen een goede opbrengst, de schotgevoeligheid en uitval zijn beperkt.

Ook El Toro (S&G) heeft een goede opbrengst maar faalt als het gaat om gewasgezondheid, uitval en schotgevoeligheid.

Apollo (Sakata), Corvette (Vitalis), El Duro (S&G), Ranchero (Vitalis) en Squirrel (Rijk Zwaan) scoren gemiddeld en hebben allen hun voor- en nadelen.

Volledig verslag Rassen biospinazie voorjaarsteelt in tunnel 2012

publicatiejaar2012
afdelingBiologisch glas
Teelt of thema
  • Spinazie
Print

Aantal keer bekeken (7037)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x