X
GO

Actueel nieuws

Actualiteiten openluchtteelten april 2019

Actualiteiten openluchtteelten april 2019

Waakzaamheid geboden voor luizen in wortel / Stijgende koolvliegdruk / Frigoprei

Auteur: PCG openluchtteam/maandag 29 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, koolgewassen algemeen, Prei, Schermbloemigen, wortel, Thema, gewasbescherming, ziekten, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Waakzaamheid geboden voor luizen in wortel
Bladluizen kunnen al vanaf een heel vroeg stadium (het kiemlobstadium) aanwezig zijn op wortelbladeren. Hun licht- tot geelgroene kleur maakt het moeilijk om ze waar te nemen.

Bladluizen overwinteren op wilgen. In mei migreren de gevleugelde zwarte luizen naar wortelen en andere schermbloemigen (zoals peterselie, selder, fluitenkruid, …) waar ze snel voor (veel!) ongevleugelde licht- tot geelgroene nakomelingen zorgen.

Bladluizen kunnen twee soorten virussen overbrengen: het pastinakengeelvlekvirus en het roodbladigheidsvirus. Planten besmet met het pastinakengeelvlekvirus kunnen afsterven. Een besmetting met het roodbladigheidsvirus doet de bladeren rood verkleuren.

Zonder Cruiser-coating moet in een zeer vroeg stadium al een bestrijding worden uitgevoerd. Omdat de luizen zich goed kunnen verschuilen, is het belangrijk rekening te houden met de werkwijze van de actieve stof. Middelen met een dampwerking op luizen, met een systemische of translaminaire werking in de plant (bijv. Pirimor), verdienen de voorkeur.

 

Stijgende koolvliegdruk
Op dit moment is de druk van koolvlieg en de ei-afleg lichtjes aan het stijgen. Stel je plantbakbehandeling niet langer uit dan 5 dagen na aflevering. Uit ervaring weten we dat ook een kleine vlucht bij plant voor grote aantasting kan zorgen. Een plantbakbehandeling uitvoeren met Tracer of Verimark in combinatie met een granulaattoepassing bij plant biedt de beste bescherming tegen koolvlieg. Zorg voor een uniforme verdeling van het product over de bakken en regen het product nadien in. Voer een plantbakbehandeling uit wanneer de planten op de onverharde grond, gras of steenslag staan. Zo vermijd je puntlozingen. Op een verharde ondergrond (asfalt of beton) is de kans op puntvervuiling veel groter.

Lees het volledig proefverslag Bloemkool gewasbescherming koolvlieg plantbakbehandeling 2018

 

Frigoprei
Voor de leverperiode van mei tot half juni wordt prei geoogst in de tweede helft van april en opgeslagen in de koelcel bij een temperatuur van net onder het vriespunt = tussen 0°C en -1°C. De optimale oogstperiode zit er aan te komen. Er wordt een groot verschil waargenomen tussen percelen waarbij de plantdatum meestal een belangrijke rol speelt. Gemiddeld kan gesteld worden dat prei geplant in de tweede helft van juli zeer zwaar en rijp is en dat in die prei al redelijk wat schot aanwezig is.

Prei geplant in augustus is meestal beduidend lichter en vertoont nog maar weinig schot. Het ideale oogsttijdstip zal dit jaar redelijk verschillend zijn. Niet iedereen zal tegelijkertijd prei moeten oogsten. Volg de percelen bestemd voor bewaring vanaf nu goed op. Snij regelmatig een aantal preistalen door om de lengte van de stok te beoordelen. Beoordeel ook de dikte van de prei en oogst tijdig! In sommige regio’s heeft het de voorbije weken weinig of niets geregend. Volg dus ook best de vochttoestand op en beregen indien nodig, best vooraleer de schachten zacht worden. Roest vormt dit jaar een groot probleem in Harston. Bestrijden is nu te laat wegens overschrijden van wachttermijn.

Print

Aantal keer bekeken (7325)/Commentaren (0)

Links

x