X
GO

Actueel nieuws

Zaaiuien rassen industrie 2018

Zaaiuien rassen industrie 2018

Zaaiui rassenproef industrie 2018

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/maandag 15 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Uien, Projecten, Vlaamse Overheid, Dept. L en V, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Leden

Een zo hoog mogelijke opbrengst opmaatste uien is belangrijk voor de verwerkende industrie. Ook de houdbaarheid en het schilgemak zijn belangrijke aandachtspunten.

 

 

Te warm en te droog voor een goede opbrengst.
De opbrengsten lagen dit jaar algemeen zeer laag, de maximale opbrengst in deze proef haalde de 40 ton niet. Er werden dan ook onvoldoende bovenmaatse uien ( +60 mm) geleverd. Hierdoor werd vooral de sortering +50mm opgewaardeerd. Het verschil tussen de beste en de laagste opbrengsten bedraagt in deze proef ruim 20%. Al vrij kort na zaai hebben de ingezaaide percelen behoorlijk afgezien van de warmte. De opkomst verliep niet optimaal en voor een goede onkruidbestrijding was het regelmatig te droog. De standdichtheid was met net geen 50% van de gezaaide hoeveelheid (3.2 eenheden) bijzonder laag. Dat het verdere verloop van het teeltseizoen 2018 bijzonder hard was hoeft niet meer gezegd te worden. Uien kunnen al vrij moeilijk tegen droogte, tijdens zeer warme periodes kunnen ze al helemaal geen groei meer genereren. Uien sluiten bij warme temperaturen al zeer snel de huidmondjes waardoor verdere assimilatie moeilijk wordt.

Dit artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen


Samenwerking
Deze proef kwam tot stand met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling.

   

publicatiejaar2018
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Ajuin
Print

Aantal keer bekeken (10388)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x