X
GO

Actueel nieuws

Donkere dagen zetten planten onder druk

Donkere dagen zetten planten onder druk

Actualiteiten beschutte teelten maart 2018

Auteur: PCG glasteam/donderdag 4 april 2019/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, komkommer, Thema, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

 

 

 

 

Door de sterke lichtafname van de voorbije periode treedt er in veel teelten versnelde bladvergeling en dus bladveroudering op.

 

Komkommer symptomen gebrek aan licht

Komkommer symptomen gebrek aan licht

Geel blad en vruchten met kromming


De gewassen zijn nu in volle productie waardoor de vruchten nu de overmaat van de geproduceerde suikers vragen. De oudere bladeren worden door het fotosynthese-apparaat helemaal als laatste bediend omwille van de lagere beschikbaarheid aan zonlicht. Geel blad draagt niet meer bij in de fotosynthese en heeft de plant dus niets meer te bieden. Het is beter deze bladeren te verwijderen aangezien ze ook gevoeliger zijn voor ziektes.

 

Dit gebrek aan licht kan zich bij bijvoorbeeld komkommer ook uiten in het minder vlot uitgroeien van de vruchten. Die slechtere uitgroei vertaalt zich als vruchten met kromming of onregelmatige verdikking(en).

 

 

 

 

  • Durf dan slechte vruchten tijdig weg te nemen in aanloop naar een periode met meer lichtrijke dagen om een goede vruchtzetting te garanderen en het overige surplus om te zetten naar iets meer snelheid ter compensatie. Naast een gebrek aan licht kan ook het gebrek aan bepaalde nutriënten bijdragen in bladvergeling.

  • Houd daarom de samenstelling van de voedingsoplossing in de gaten en zorg dat alle nutriënten steeds in voldoende mate aanwezig zijn. Bij het vergelen van het oudste blad moet vooral stikstof goed opgevolgd worden. Ook hier in aanloop naar een meer lichtrijke periode, vergeet niet de EC af te bouwen zodat het zoutgehalte niet te hoog oploopt in de mat. Streef hier voor komkommer naar een EC-waarde in de mat rond de 3 à 3,2 mS/cm. 

  • Regel het klimaat ook zo dat planten gestimuleerd worden om te verdampen.

  • Zorg er daarom voor dat het vochtgehalte in de serre niet te hoog oploopt. Zeker met het afgelopen natte weer en hoge windsnelheden waardoor de ramen vaak dichtgeknepen werden, was het een opgave om het vochtdeficit voldoende hoog te houden.

 

Dit zou volgens de weersvoorspellingen terug iets minder problematisch moeten zijn, maar het is aanbevolen om nu tijdens monitoring extra aandacht te besteden aan vochtminnende schimmels zoals Botrytis en Mycosphaerella. Indien er bladrandjes aanwezig zijn, waren dit gevoelige toegangspoorten voor infectie door deze pathogenen.Print

Aantal keer bekeken (588)/Commentaren (0)

Links

x