X
GO

Actueel nieuws

Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018

Prei rassenproef winter, vroege en late herfstteelt 2018

Groeikracht en ziektetolerantie bepalen eindresultaat

Auteur: Winnepeninckx Robrecht/dinsdag 2 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden
Prei rassenproef winterteelt


Groeikracht en ziektetolerantie bepalen eindresultaat
Pluston, en het nieuwe ras E65D.099 komen zeer goed uit deze proef met een goede opbrengst en een goede kwaliteit. Beide blijken sterk tegen trips en ziektes. Aylton geeft de hoogste opbrengst in deze proef, al zal dit zeker niet altijd het geval zijn in deze periode. Aylton vertoonde wel tot 15% vlaggen, dit hebben we ook op de praktijkpercelen en op biobedrijven waargenomen waardoor we de oorzaak zeker niet alleen bij fytoproducten moeten zoeken. Vooral Harston valt in deze proef tegen: dit ras kende een zeer slechte start en stond bij de oogst zeer heterogeen en licht met veel roest en tripsschade.

Droogte spelbreker voor vlotte weggroei
Veel praktijkpercelen vertoonden na het uitplanten problemen met een vlotte weggroei. De hoge temperaturen en de niet optimale bodemcondities bleken voor veel plantingen een te harde noot om te kraken  Een groot deel van de percelen kon later in het teeltseizoen herstellen waarna de groei terug in het gewas kwam.

We hebben na nieuwjaar slechts een korte vorstperiode gekend met vrij veel sneeuw waardoor de rassen terug niet echt konden gescreend worden op hun winterhardheid. Deze rassenproef werd op 12 juli geplant en geoogst op 5 februari. Dit was kort na een vorstperiode waardoor er geen sprake meer was van veel groei na nieuwjaar. De opbrengst lag in deze proef laag.

Aylton (Nunhems): gaf de hoogste opbrengst maar vertoonde tot 15% vlaggen. Donker ras dat sterk bleek tegen trips en ziektes. Het schonen verliep vlot, maar dit ras bleek gevoelig voor bladbreuk. Mooie cilindrische schacht. De algemene houdbaarheid werd vooral benadeeld door wat doorgroei en een vrij hoog aandeel planten met rotting op het blad.

Pluston (Nunhems): haalde een hoge opbrengst en een zeer hoog aandeel Flandriaprei. Stond zeer uniform op het veld met een donker en gezond blad. Weinig tripsschade, sleet of ziektes. Het schonen verliep vlot door een mooi cilindrische schacht en weinig bladbreuk. Vertoonde maar weinig opgroeiende wortels. Kwam met een vrij goede kwaliteit uit de bewaring, enkel een beetje doorgroei bij een goeie helft van de planten.

E65D.099 (Enza): groeide vrij makkelijk en gaf een goede opbrengst. Net zoals in de 
herfstproef was de aangeleverde kwaliteit goed. Mooi uniform gewas met een donker en opgericht gewas dat sterk bleek tegen sleet, trips en ziekten. Schoonde soms wat minder makkelijk en vertoonde wat bladbreuk. Vrij goed te bewaren met een beetje doorgroei.

Vitaton (Nunhems): kende een iets tragere groei, gaf een gemiddelde opbrengst. Kon een groot aandeel van de prei aanleveren onder Flandria. Mooi uniform gewas met een goede bladkleur en niet teveel schade van trips of ziektes. Was redelijk vlot te schonen en viel op met een korte overgangskleur. Kwam met een goede kwaliteit uit de houdbaarheidstest: weinig doorgroei en een goed kleurbehoud.

B 3090 (Bejo): typeerde zich door een trage groei. Het aandeel Flandria-prei lag iets lager. Oogde redelijk uniform met een vrij goede bladkleur en vertoonde weinig sleet. Toonde zich sterk tegen trips en vrij sterk tegen papiervlekken en roest. Vormde een vrij lange schacht waarop de bladeren iets ruimer waren geschakeld en was matig te schonen. Ruim een derde van de planten kwam uit de bewaring met rotting op het blad. De resultaten met dit ras waren op de andere Vlaamse proefcentra beter.

Harston (Nunhems): dit ras had het bijzonder zwaar bij de weggroei. De groei kon ook niet goed hernemen waardoor het gewas en het product er niet goed uitzagen bij de oogst. Vertoonde zeer veel sleet, trips- en roestschade waardoor geen kwalitatief product kon geleverd worden  Dit beeld hebben we niet zo sterk gezien op de praktijkpercelen.

 

Prei rassen vroege en late herfst
Voor de vroege herfst geven Krypton, Nunton en SV3225ZM na veel stress toch nog behoorlijke opbrengsten en een goede kwaliteitsverdeling. Ze bleken echter niet goed bewaarbaar.

Cherokee, Poulton en Stromboli hebben veel groeiremming gehad en vallen vooral tegen qua productie. Poulton en Skater komen met de beste kwaliteit uit de bewaring.

Voor de late herfst kwam het nieuwe nr 099 van Enza als beste naar voor: de beste kwaliteit en een behoorlijke opbrengst gecombineerd met een vlotte pelbaarheid. Weinig sleet en een hoge trips- en ziektetolerantie. Cherokee (Enza), Likestar (Seminis) en 33 2604 (Hazera) waren nog productiever maar de kwaliteit lag net iets lager omwille van een blekere bladkleur en duidelijk meer sleet.

Pluston, Poulton en Nunton (Nunhems) gaven een vergelijkbare opbrengst en de aangevoerde kwaliteit was iets beter dan bij de 3 voorgaande rassen. Poulton blijft de referentie op vlak van houdbaarheid in deze periode.

 

Met de steun van
   


Print

Aantal keer bekeken (3640)/Commentaren (0)

Links

x