X
GO

Actueel nieuws

Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid.

Auteur: PCG openluchtteam/dinsdag 2 april 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Van maart tot mei wordt een groot deel van het areaal prei uitgezaaid. Tegenwoordig worden de meeste planten gekocht bij een plantenkweker. Zeker telers die op een zwaardere grond telen, geven meestal de voorkeur aan de aankoop van preiplanten ipv zelf op te kweken. In maart wordt de herfstprei gezaaid, in april de winterprei.


Wanneer kan er nu best gezaaid en geplant worden? Het is belangrijk om geen oude planten uit te planten, dus zaai niet te vroeg. Kijk verder ook naar het productievolume dat je wilt halen. Om een echt hoge opbrengst te halen, zoals nodig voor afzet aan de diepvriesindustrie, wordt prei vroeger geplant, om prei met een goede kwaliteit en houdbaarheid te bekomen wordt best wat later geplant. In zware grond heeft prei meer groeidagen nodig dan in lichte grond. De plantdatum kan tot 3 weken verschillen om een gewas van hetzelfde rijpheidsstadium te bekomen. Denk er ook aan dat groeikrachtige rassen sneller overrijp zijn en meer planmatig moeten geteeld worden dan rassen die traag groeien.

 

Prei zaai- en plantschema met verschillen tussen zware en lichte grond

Print

Aantal keer bekeken (4833)/Commentaren (0)

Links

x