X
GO

Actueel nieuws

Aanpassingen MRL’s en erkenningen van middelen sinds december

Aanpassingen MRL’s en erkenningen van middelen sinds december

Actualiteiten teelten onder beschutting januari 2019

Auteur: Crappé Sara/donderdag 31 januari 2019/Categorieën: Gangbare glasteelt, Thema, gewasbescherming, Voorlichting, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Sinds december zijn een aantal aanpassingen aan MRL’s (Maximale Residu Limiet) en erkenningen van verschillende actieve stoffen doorgevoerd. Enkele van deze aanpassingen hebben invloed op middelen die gebruikt worden in beschutte teelten. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je bijvoorbeeld middelen in stock kan opgebruiken voor de opbruiktermijn verloopt.

 

Hieronder vindt u een samenvatting van de veranderingen en de zaken waar je als teler rekening mee moet houden.


Buizen bij toepassing metam producten via druppelirrigatie niet langer ingraven
Bodemontsmetting in beschutte teelten met middelen op basis van metam-natrium en metam-kalium (Solasan, Tamifume en Terrasan) moet sinds enkele jaren gebeuren via druppelirrigatie.

De buizen van de druppelirrigatie moeten nu niet langer ingegraven worden op een diepte van 20 cm, wat de belangrijkste belemmering voor deze toepassing wegneemt. De overige toepassingsmaatregelen voor deze producten blijven behouden.


Aanpassing MRL fenpyrazamine en truflumizool
Door een aanpassing van de MRL op Europees niveau voor de werkzame stof fenpyrazamine is er een wijziging in het gebruik van Prolectus in tomaat, komkommer, aubergine en courgette. De toegelaten dosis is daarom aangepast naar 0,48 kg/ha haag in plaats van 0,8 kg/ha haag. 

Daarnaast werd ook de MRL voor truflumizool aangepast wat zich vertaalt in een aanpassing van het gebruik van Rocket in de teelten tomaat, aubergine, komkommer, augurk en courgette.

Het interval voor toepassing in deze teelten bedraagt nu 7-10 dagen in plaats van 4-10 dagen.

Beide aanpassingen moeten door gebruikers toegepast worden sinds december vorig jaar ook als de etiketten van de op de markt aanwezige producten nog niet aangepast zijn.


Intrekking van de toelatingen van middelen op basis van thiram, pymetrozine en diquat
De Europese goedkeuring van de werkzame stoffen thiram, pymetrozine en diquat werd niet verlengd, omdat deze niet langer voldoen aan de huidige, strenge vereisten van de Europese wetgeving. Volgende betrokken toelatingen worden daarom ingetrokken:

 • Voor bladbespuitingsmiddelen op basis van thiram (hermosan, pomarsol,
  pro-thiram) is gebruik toegelaten tot 30/4/2019, voor zaadbehandelingsmiddelen (flowsan en flowsan ultra) is gebruik
  toegelaten tot 30/1/2020.

 • Het gebruik van Plenum, middel met als actieve stof pymetrozine, is toegelaten tot 30/1/2020.

 • Diquat is actieve stof in een hele lijst middelen: barclay d-quat, diqua, diquanet, diquanet sl, enkor plus, falcon, kalahari, mission 200 sl, quad-glob 200 sl, reglone.
  Al deze middelen mogen nog gebruikt
  worden tot uiterlijk 4/11/2019.

Voor slasoorten onder bescherming is wel Kerb 400 SC (propizamide) sinds vorig jaar opnieuw toegelaten als herbicide tegen grasachtige onkruiden en tweezaadlobbige onkruiden met een maximum van 1 toepassing per 12 maanden.

Bron: Fytoweb


Print

Aantal keer bekeken (2003)/Commentaren (0)

x