X
GO

Actueel nieuws

Kennis over levenscyclus nematoden cruciaal voor beheersing

Kennis over levenscyclus nematoden cruciaal voor beheersing

In het kader van het LA-traject ‘Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedekkers in de openluchtgroenten’.

Auteur: Cap Nathalie/donderdag 10 januari 2019/Categorieën: Projecten, Vlaamse Overheid, VLAIO (ex IWT), NEMA, Thema, gewasbescherming, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Leden

Zowel de wortelknobbelnematode als de wortellesienematode kunnen op een waardplant verschillende generaties per groeiseizoen vormen. De keuze van het gewas, de teeltduur maar ook de bodemtemperatuur spelen hierbij een rol. Vaak is het de tweede of nog een latere generatie die schade veroorzaakt. Kennis over hun levenscyclus is cruciaal om een goede beheersingsstrategie uit te werken. Welke rol groenbedekkers hierin kunnen spelen wordt onderzocht.

De wortellesienematode Pratylenchus penetrans en de wortelknobbelnematode Meloidogyne chitwoodi veroorzaken schade op belangrijke akkerbouwgewassen en groenten in Vlaanderen. P. penetrans veroorzaakt wortellesies en dat leidt tot een verminderde plantengroei. Indirect kan er ook schade ontstaan door schimmels en bacteriën die langs deze wondjes de plantenwortel binnendringen. M. chitwoodi veroorzaakt ernstige kwaliteitsschade door de vorming van wortelknobbels. Zowel P. penetrans als M. chitwoodi hebben een uitgebreide reeks waardplanten. Begrijpen hoe de levenscyclus van deze aaltjes of nematoden in elkaar zit is cruciaal voor een goede opvolging en beheersing in het veld.

 

Dit artikel is alleen zichtbaar voor leden. Gelieve in te loggen

 

Meer info?
N. Cap - PCG, Kruishoutem
L. Taning & W. Wesemael - ILVO – Eenheid Plant, Merelbeke
T. Van de Sande - Inagro, Rumbeke-Beitem
L. Wachters - Proefstation voor de Groenteteelt, Sint-Katelijne-Waver

 

Met de steun van
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het LA-traject ‘Beheersing van plantenparasitaire nematoden met groenbedekkers in de openluchtgroenten’.

Print

Aantal keer bekeken (1167)/Commentaren (0)

Links

x