X
GO

Actueel nieuws

Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Letterlijk en figuurlijk proeven van yacon!

Op vrijdag 23 november organiseerde PCG een inspirerend netwerkmoment om het potentieel van yacon

Auteur: Tack Annelien/donderdag 3 januari 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Andere gewassen, yacon, Innovaties, yacon, Projecten, Leader, STANT, Voorlichting, studiedag, Actueel, Niet-leden

De oogstperiode van de yacon is opnieuw aangebroken. We hebben er weer even moeten op wachten maar sinds november is er terug yacon beschikbaar. Tijd dus om het potentieel van dit veelzijdige product even in de verf te zetten. Want daar wringt momenteel nog het schoentje: onbekend is onbemind, zoals het spreekwoord aangeeft. Tijdens het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!’, georganiseerd door PCG, konden producenten, verwerkers en handelaars proeven van wat yacon zoal te bieden heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Yacon, het gewas dat zijn oorsprong vindt in de Andes, wordt ondertussen al verschillende jaren probleemloos geteeld in Vlaanderen. PCG zette de voorbije jaren in op teelttechnisch onderzoek en rassenkarakterisatie om startende telers optimaal te begeleiden bij het aanleggen van deze nieuwe, innovatieve teelt. In het kader van het lopende Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ wil PCG niet alleen advies geven op vlak van teelt, maar ook ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van de volledige keten. De afzet van nieuwe producten vraagt nu eenmaal wat meer 
initiatief van producenten en handelaars om het product kenbaar te maken bij afnemers en consumenten.

Op vrijdag 23 november organiseerde PCG daarom een inspirerend netwerkmoment om het potentieel van yacon in de verf te zetten. En potentieel is er zeker, dat staat vast! Uit de consumentenenquête die PCG afnam bij bijna 500 consumenten kwam naar voor dat meer dan 3 kwart van de consumenten yacon een aantrekkelijk product vindt op basis van het uiterlijk en dat ze zeker bereid zouden zijn dit product aan te kopen. “Maar wat kunnen we er allemaal mee doen?” luidt de vraag.

De Onderzoeksgroep Voeding van Vives Hogeschool Roeselare, werkte in het kader van het Yacobat-veredelingsproject rond receptuurontwikkeling. Met behulp van het principe van foodpairing – het matchen van aromaprofielen – werden verschillende yaconrecepten ontwikkeld: yaconstroop, yaconsorbet, yaconcrackers en zelfs chocomousse, netjes omgedoopt tot yacomousse. Er hoeft geen suiker toegevoegd te worden aan de yacomousse, de yacon is zoet genoeg.

Als afsluiter getuigden enkele bedrijven over hun ervaring met yacon en de bevindingen van hun klanten. Vele klanten gingen er reeds mee aan de slag en koppelden ook enkele recepten terug die ze ontwikkelden: een fris slaatje met yacon en rode biet, gebakken yacon met bloedworst, een vegetarische carpaccio van yacon, quiche met yacon en blauwe kaas, yaconsoep, cake met stukjes yacon … De mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer het zelf eens uit!

Voor meer inspiratie: bekijk de presentaties van het netwerkmoment ‘Ontdek het potentieel van yacon!

Meer info?
Annelien Tack


In samenwerking met
Het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten’

       


Print

Aantal keer bekeken (5092)/Commentaren (0)

Links

x