X
GO

Actueel nieuws

Prei rassen late herfst 2018

Prei rassen late herfst 2018

Aantasting trips en roest bepalen kwaliteit en opbrengst

Auteur: PCG openluchtteam/donderdag 3 januari 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Thema, rassen, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

De bijzondere klimaatsomstandigheden van het afgelopen seizoen bleken ook voor de latere oogst van prei bepalend voor de productkwaliteit. De moeilijk controleerbare tripsaantasting en bijkomende roest zorgden voor kwaliteitsverlies. Veel prei kon niet meer als Flandriakwaliteit aangevoerd worden en kwam in EA1 terecht. Enkel de rassen met een behoorlijke tolerantie konden de kwaliteit enigszins behouden. Toch kunnen deze keer ook de productieve rassen goede omzetcijfers voorleggen vooral omwille van de uitzonderlijk goede prijzen voor de mindere kwaliteitssorteringen.


Deze proef werd gezaaid op 10 april 2018 en geplant op 4 juli 2018 op de percelen van het PCG te Kruishoutem. Er werd gerooid op 5 december 2018. De gemiddelde opbrengst lag net boven de 46 ton met een gemiddeld aandeel Flandria van 26%.

Met 55% Flandriaprei werd de beste kwaliteit geleverd door E 099, een nieuw ras van Enza. De opbrengst viel ongeveer 5% lager uit dan het gemiddelde van deze proef. Dit ras kwam bovendien zeer goed uit de bewaring. Het ras ziet er veelbelovend uit en hopelijk worden deze resultaten bevestigd in de toekomst, zeker iets om te proberen!

Pluston en Poulton (Nunhems) geven beide een gemiddelde opbrengst en een hoog aandeel prei in Flandriakwaliteit, respectievelijk 34 en 33%. Pluston was omwille van veel opgroeiende wortels moeilijker te schonen. Poulton kende ook een goede kwaliteit na bewaring. Ook Nunton (Nunhems) en Curling (Bejo) hadden nog een behoorlijk aandeel Flandria, respectievelijk 31 en 29%. De opbrengst van Curling bleef echter 10% onder het gemiddelde.

Alle andere rassen uit deze proef leverden tussen 2 en 25% Flandria. Indien de opbrengst hoog was, konden ook met deze rassen hoge omzetcijfers gehaald worden, afhankelijk van de dagprijzen van de andere kwaliteitssorteringen dan Flandria. Zo halen 33-2604 (Hazera) en Likestar (Seminis) goede omzetresultaten omwille van een goede productie, respectievelijk 110 en 106% tov de gemiddelde proefopbrengst. Ze leveren beiden net geen kwart prei in de Flandriaklasse.

 

Grafiek: Opbrengst prei rassen late herfst in ton/ha

Grafiek: Opbrengst in ton/ha


De redelijke marktprijzen voor andere klasseringen dan Flandria geven weer dat alle prei nodig is en dat sommige consumenten tripsaantasting tolereren. Een lichte roestaantasting is meestal erger. Wij stellen vast dat de zware inspanningen die de sector levert om prei te telen zonder tripsschade in regio’s waar minder neerslag viel, niet leidt tot een tripsvrij product. Een discussie over kwaliteit en aanpak met alle betrokken partijen kan belangrijk zijn voor de toekomst.

Uit de ervaringen van het afgelopen seizoen kunnen we besluiten dat een ras met sterke toleranties de grootste zekerheid biedt op een goed eindresultaat. Een goed ras is steeds de basis van een beredeneerde gewasbescherming.

Print

Aantal keer bekeken (3729)/Commentaren (0)

x