X
GO

Actueel nieuws

Zelfoogstboerderij inspireert grootkeukens

Zelfoogstboerderij inspireert grootkeukens

Het Belgische REFRAME-team onderzoekt mogelijke samenwerkingsverbanden tussen regionale producenten om te kunnen leveren aan grootkeukens.

Auteur: PCG smaakteam/dinsdag 18 december 2018/Categorieën: Smaak, Ketenontwikkeling_SM, Projecten, Europa, Interreg V, North Sea Region, REFR, Thema, Afzet, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Op 24 oktober vond de inspiratienamiddag ‘Kies jij voor gezonde en duurzame voeding in je grootkeuken?’ plaats. Dit provinciaal netwerkmoment voor grootkeukenkoks, schooldirecties, aankoopverantwoordelijken en leerkrachten werd georganiseerd door Lekker. Lokaal. Natuurlijk! in samenwerking met good food@school.

 

 

De unieke samenwerking tussen zelfoogstboerderij CSA Polderveld en AZ Zeno stond centraal. Vanuit beide ooghoeken werd de samenwerking toegelicht en werden de drempels en mogelijkheden om lokale groenten te integreren in ziekenhuismaaltijden besproken.

AZ Zeno vertrekt vanuit de visie dat goede voeding bijdraagt aan een goede gezondheid. Daarom zet het ziekenhuis in op lokaal geteelde groenten. Dit gebeurt via het principe van CSA, waarbij het teeltplan samen opgesteld wordt en de boer op voorhand betaald wordt. Op die manier kan ook het landbouwrisico gedeeld worden met het ziekenhuis. Een flexibel menuplan, goed contact met andere leveranciers, een draagvlak binnen de organisatie en efficiënte keukenorganisatie dragen daarenboven bij aan de succesformule.

 

 
Zelfoogstboerderij inspireert grootkeukens
    
Zelfoogstboerderij inspireert grootkeukens
 
  Zelfoogstboerderij CSA Polderveld inspireert grootkeukens      

 

Leer lokale producenten kennen: save the date

Wil je als grootkeuken zelf in contact komen met lokale producenten? Zet dan maandag 18 maart 2019 in je agenda. Het project Lekker. Lokaal. Natuurlijk! organiseert dan samen met POM West-Vlaanderen een B2B-markt waarbij lokale producenten hun producten voorstellen aan professionele handelaars.

 

Lokale producenten, meld je aan op onze website

Ook als producent kan je bij ons terecht. Wil je in contact komen met grootkeukens, dan kan je binnenkort producten aanbieden via https://app.lekkerlokaalnatuurlijk.be/#/register (Let op: Google Chrome als browser gebruiken). Bij een mogelijke samenwerking tussen producent en grootkeuken gaan wij jullie helpen en ondersteunen.

 

Met de steun van

Het project REFRAME is een Europees project dat zorgt voor de ondersteuning van de lokale economie door in te spelen op de korte keten. Er werken maar liefst vijf Europese landen aan mee: België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Het Belgische REFRAME-team onderzoekt mogelijke samenwerkingsverbanden tussen regionale producenten om te kunnen leveren aan grootkeukens.

   

  

Het Vlaamse-team bestaat uit VIVES, inagro, EROV en PCG die verschillende pilootprojecten opstellen en samen een model ontwerpen voor een regionaal coöperatief voedselnetwerk.

Print

Aantal keer bekeken (23085)/Commentaren (0)

Tags: afzet

x
soap2day